31.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).
Snívate ráno o čerstvom, mäkkom a chutnom chlebe, ale nie vždy sa vám chce bežať do pekárne? Vďaka tomuto osvedčenému spôsobu zmrazovania bude chlieb alebo rožky vždy chutiť dokonale. Kľúčom k úspechu je však zásada – bez nej sa nedá všetko pokaziť.
Pre väčšinu ľudí raňajky bez chleba neprichádzajú do úvahy. Ale čo ak ranná cesta do pekárne nie je možná? Potom stačí staromódna metóda zmrazovania. Je však dôležité postupovať správne – inak namiesto dokonale upečeného bochníka skončíte s kašou.
Mrazenie chleba je osvedčená metóda na získanie čerstvého bochníka na raňajky.
V mnohých slovenských domácnostiach je chlieb základom stravy. Bohužiaľ, asi každému z nás sa stalo, že si kúpil príliš veľa rožkov alebo príliš veľký bochník. Potom môžeme túto pochúťku darovať rodine alebo susedom, rýchlo ju zjesť alebo sa postarať o správne uskladnenie, aby sme zabránili plytvaniu potravinami. Hovoríme o zmrazovaní chleba, metóde starej ako čas, ktorá je triviálna a robí zázraky.
Mrazenie chleba by sa však malo vykonávať správne. Nestačí len bezmyšlienkovite hodiť rožky alebo bochníky do chladničky. Zlatým pravidlom je zmrazovať už nakrájaný chlieb – proces rozmrazovania tak bude oveľa efektívnejší a navyše výsledok bude oveľa chutnejší, ako keby ste len nakrájali jeden veľký kus. Ďalšia vec, ktorú si treba zapamätať, je, že chlieb by mal byť čo najčerstvejší – niekoľko dní starý výrobok nikdy nebude chutiť tak dobre ako ten priamo z pekárne po tom, čo pristál v mrazničke.
Správne zmrazenie chleba. Ak to urobíte takto, bude čerstvý a chutný
Ak chcete správne zamraziť chlieb, je dobré ho vopred nakrájať na plátky. Zabudnite na to, že do mrazničky vložíte celý bochník – vopred ho nakrájajte na plátky a vložte ich do vreciek na zips alebo do tesne uzatvárateľnej nádoby. To zabezpečí, že chlieb nebude po rozmrazení suchý, ale dokonale mäkký a nestratí nič zo svojej chrumkavosti.
To však nie je všetko. Ďalšou dôležitou zásadou je rozmrazovanie. Plátky alebo rožky je dobré nechať v rovnakom obale pri izbovej teplote. Takto sa chlebu pomaly vráti čerstvosť a mimochodom, nevysuší sa. Medzi najobľúbenejšie metódy patrí samozrejme rozmrazovanie v rúre. Stačí vložiť bochník, plátky chleba alebo rožky do rúry vyhriatej na 175 °C na približne 30-40 minút. Pri tejto metóde získate čerstvý a chrumkavý chlieb, ktorý nie je gumový, a jeho chuť sa bude podobať tej priamo z pekárne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu
Je to najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Chrumkavý, chutný a hlavná ingrediencia je teraz v sezóne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.