2.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).
Je ťažké predstaviť si slovenskú kuchyňu bez zemiakov. Pripravujeme z nich palacinky, halušky a hranolky, ale dnes sa zameriame na klasiku – varené zemiaky na obed. Čo môžete urobiť, aby boli chutnejšie, aby sa pri varení nerozpadávali a nenasávali vodu? Hodiť sa vám bude cenná tekutina – stačia dve malé lyžičky.
Ako varíte zemiaky? Myslím, že si túto otázku kladie málo ľudí, pretože varenie zemiakov je teoreticky činnosť, ktorú je ťažké pokaziť. Stačí zemiaky ošúpať, umyť a dať do hrnca, potom ich zaliať vodou, mierne osoliť a uvariť do mäkka. Môže sa však stať, že sa zemiaky počas varenia rozpadnú, a tak sa stanú vodnatými a nechutnými. Samozrejme, veľa závisí od druhu zemiakov, ale jeden spôsob zabezpečí, že všetky zemiaky sa dokonale uvaria a budú oveľa chutnejšie.
Pridajte dve polievkové lyžice do vriacich zemiakov – výsledok vás poteší
Keď chcete na večeru podávať dokonale okrúhle zemiaky s kôprom alebo ich roztlačiť s maslom a smotanou, určite nechcete, aby boli vodnaté alebo sa rozpadali. Čo teda môžete urobiť, aby boli aj múčnaté zemiaky dokonalé? Je to jednoduché – potrebujete len trochu kyseliny. V tomto prípade stačí pridať do vriacich zemiakov dve polievkové lyžice citrónovej šťavy a zemiaky sa nielenže nerozpadnú, ale budú ešte chutnejšie, pretože citrón zvýrazní ich chuť bez toho, aby dominoval. Je v podstate nepostrehnuteľná, ale jej účinok na formu a štruktúru zeleniny určite pocítite.
Citrón nie je všetko. Tieto prísady tiež zvýrazňujú chuť zemiakov
Ďalšou prísadou do varených zemiakov je pravdepodobne jedno z najčastejšie používaných korenín, bobkový list. Stačia dva bobkové listy vhodené do hrnca s vriacimi zemiakmi a ich vôňa naplní celú kuchyňu a nenápadne zvýrazní skryté chute. Nepreháňajte to však – ak varíte menej ako kilo zeleniny, stačí jeden list.
Ďalším spôsobom, ako urobiť zemiaky chutnejšími, je cesnak, najlepšie so šupkou. Môžete ho roztlačiť a dať ho len do zemiakov. V závislosti od vašich preferencií pridajte 2 alebo 4 strúčiky. Nezabudnite však pred podávaním alebo pred roztlačením zemiakov odstrániť cesnak a jeho šupky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto chybu robí väčšina ľudí pri varení zemiakov. Tým strácajú svoje cenné výživové hodnoty
Domáci spôsob na šedivé vlasy bez farbenia? Varte šupky 30 minút. Funguje rýchlo a účinne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.