2.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/El Fithni).
Najčastejšie sa krupica používa pri varení kaše, na zahustenie jedál a tiež na prípravu želé alebo pudingu. Jej výhodou je jemná chuť a ľahká stráviteľnosť. Dobre sa hodí aj ako prísada do rýchleho pečiva. Objavte recept na chutný dvojfarebný krupicový koláč, ktorý pripravíte za 10 minút.
Na krupicu sa zbytočne zabúda, ale je to naozaj skvelá potravina. Dodáva telu sacharidy, vlákninu, železo, zinok, fosfor, tiamín (vitamín B1) a niacín (vitamín B3). Preto sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálneho lístka.
Dvojfarebný krupicový koláč – ingrediencie
Na prípravu približne 12 porcií rýchleho dvojfarebného krupicového koláča budete potrebovať:
- 500 g bieleho jogurtu
- 220 g cukru
- 180 g pšeničnej múky
- 170 g krupice
- 110 g oleja
- 16 g kakaa
- 8 g prášku do pečiva
Okrem formy na bábovku (alebo inej formy na pečenie) by ste si mali pripraviť aj dve misky (jednu väčšiu a jednu menšiu), v ktorých budete pripravovať cesto.
Ako pripraviť dvojfarebný krupicový koláč?
Do väčšej misy dáme krupicu, pridáme cukor a jogurt. Zmes vymiešajte do hladka a odložte na 10 minút, aby krupica napučala. Potom do misy nalejte olej, pridajte 160 g (jeden hrnček) múky a prášok do pečiva a opäť dobre premiešajte. Keď je to hotové, rozdeľte cesto na dve rovnaké časti do dvoch rôznych misiek. Do jednej z nich pridajte kakao a do druhej zvyšné dve polievkové lyžice múky (asi 20 g). Obsah jednej a druhej misky dôkladne premiešajte.
Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Tortovú formu alebo tortový plech vyložte papierom na pečenie, potom striedavo dávajte cesto z jednej a druhej misy. Pripravený dvojfarebný krupicový koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte 40 minút. Po uplynutí tohto času koláč vyberte z rúry a odložte na mriežku, aby vychladol (nevyberajte ho z formy). Vychladnutý koláč nakrájajte na porcie a podávajte s domácou šľahačkou, domácou zmrzlinou, čokoládovou polevou alebo sezónnym ovocím.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vrstvený koláč, ktorý prekoná ten klasický. Žiadne pečenie a chutí ako z najlepšej cukrárne
Recept na jednoduchý želé koláč. Tento dezert pripravíte za okamih a zjete ho ešte skôr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.