3.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Bravčové pečené je jednou z najchutnejších možností večere a skvelým doplnkom sendvičov. Na to by však mala byť šťavnaté a mäkké, a to sa nie vždy podarí. Zvyčajným vinníkom je… nedostatok trpezlivosti. Bravčové pečené totiž potrebuje čas, aby sa rozvinula jeho jedinečná chuť. Čo teda musíte urobiť, aby bolo také dobré, že ho budete s radosťou jesť? Vysvetlíme vám to.
Ako pripraviť bravčové pečené mäso, aby bolo šťavnaté? Jeden kľúčový krok
Bravčové pečené mäso je veľmi univerzálny pokrm. Často sa pripravuje na najrôznejšie sviatky a oslavy, ale je rovnako dobré ako večera podávaná v úplne bežný deň. Výborne chutí nielen so zemiakmi alebo zemiakovým pyré, ale aj s knedľami, rezancami, hranolkami, krúpami alebo ryžou. Ak ho doplníte mäsovou alebo hubovou omáčkou, stane sa ešte chutnejším. Hodí sa k nemu aj zelenina alebo šaláty, napr. klasický miešaný šalát alebo šalát z bielej kapusty.
Niekedy sa však stane, že bravčové pečené je suché, a preto jednoducho nechutné. Dá sa to celkom ľahko napraviť (samozrejme, ak máte čerstvý a kvalitný kus mäsa), ale musíte byť trpezliví. Ide o to, aby ste mäso natreli správnou zmesou korenín a potom ho v nich nechali 24 hodín odpočívať. Potom získa chutnú šťavnatosť ako ovocie uprostred leta a vôňu. Ako sa to robí? Nižšie nájdete recept krok za krokom.
Recept na bravčové pečené šťavnaté ako broskyňa
Ingrediencie:
- 2 kg bravčového stehna
- 2 veľké cibule alebo 3 malé cibule
- 3 lyžice pšeničnej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- 6 strúčikov cesnaku
- 4 bobkové listy
- niekoľko zrniek nového korenia
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 2 čajové lyžičky sušenej majoránky
- soľ a korenie podľa chuti
- voda
Spôsob prípravy:
Bravčové mäso najprv opláchnite pod tečúcou vodou a potom dôkladne osušte. Cesnak pretlačte do misky, pridajte tymián, majorán, soľ a korenie a premiešajte. Toto korenie votrite do mäsa, potom ho zabaľte do potravinovej fólie a uložte na 24 hodín do chladničky. Vďaka tomu je mäso také šťavnaté.
Na druhý deň po vybratí mäsa z chladničky ho zo všetkých strán dôkladne poprášte múkou. Potom mäso opečte z každej strany na rozpálenom oleji. Pripravte si pekáč, v ktorom budete bravčové mäso piecť. Vymastite ho olejom, nakrájajte cibuľu a položte ju na dno, pridajte bobkové listy a nové korenie. Navrch položte mäso a podlejte ho vodou. Plech prikryte a mäso pečte dve hodiny pri teplote 180 stupňov. Z času na čas ho prelejte omáčkou.
Keď je bravčové mäso hotové, najlepšie je nakrájať ho na plátky. Môžete ho podávať ako večeru (viac či menej slávnostnú) alebo namiesto šunky kúpenej v obchode na sendviče.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší doplnok k údeninám, mäsu a vajciam. Tatárska omáčka s týmto prídavkom chutí ešte lepšie
Včera som na večeru pripravila kotlety. Môj snúbenec bol nadšený: keď príde mama, urob také
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.