03.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Yodyodyo Pixabay/thankful4hope).
Javorový sirup je v poslednej dobe jedným z populárnych sladidiel, spájaný predovšetkým s americkými palacinkami. Mnoho ľudí ho považuje za zdravšiu a menej kalorickú alternatívu cukru. Dá sa javorový sirup naozaj konzumovať bez zdravotných problémov?
Javorový sirup, nazývaný aj „kanadské zlato“, vášnivo používajú Američania. Toto je kľúčová zložka tradičných amerických palaciniek – je sladká, sypká a lahodná. Názory naň sa rôznia – veľa ľudí hovorí, že sa nelíši od cukru a jeho konzumácia vedie k obezite a iným ochoreniam. Najnovšie zistenia však hovoria niečo iné. Je javorový sirup zdravý?
Ako sa vyrába javorový sirup?
Javorový sirup, ako už názov napovedá, vyrábajú rôzne druhy javorov – cukrový (strieborný), čierny, červený. Vyrába sa hlavne v Kanade, konkrétne v Quebec City. Vždy bol známy a často používaný najmä v americkej kuchyni.
Proces výroby javorového sirupu nie je zložitý – vyrába sa z javorovej miazgy (40 litrov miazgy vyprodukuje liter sirupu). Aby však bola kvalitná – obsahovala tie najlepšie živiny – mala by sa zo stromov získavať skoro na jar, pri prvom rozmrazení. Na tento účel sa do kmeňa stromu vyvŕta otvor, odkiaľ vyteká miazga – po jej odparení a zhustnutí vzniká javorový sirup. V súčasnosti sa toto sladidlo vyrába v celosvetovom meradle pomocou najnovších technológií.
Aké vlastnosti má javorový sirup? Je zdravý?
Javorový sirup, hoci obsahuje veľa sacharózy, je považovaný za menej škodlivú a menej kalorickú alternatívu bežného cukru – 100g tohto produktu obsahuje cca 260 kalórií, pre porovnanie cukor ich má okolo 387. Navyše javorový sirup nie je bezcenný – môžeme nájsť, že obsahuje vitamíny a minerály. Patria k nim:
- antioxidanty
- minerály
- mangán
- zinok
- železo
- selén
- vápnik
- sodík
- draslík
- vitamíny skupiny B
Zložky obsiahnuté v javorovom sirupe sú schopné bojovať s voľnými radikálmi a sú zodpovedné za správne fungovanie nervovej sústavy, ako aj vývoj kostí a mozgu. Niektoré môžu tiež zabrániť ateroskleróze.
Na základe mnohých štúdií vieme aj to, že javorový sirup je v mnohých iných ohľadoch lepší ako cukor. Predovšetkým:
- podporuje imunitu organizmu
- urýchľuje metabolizmus
- má pozitívny vplyv na funkciu pečene
- má protizápalové a baktericídne vlastnosti
- má pozitívny vplyv na stav pokožky
Javorový sirup – kontraindikácie
Napriek všetkým týmto výhodám by sa javorový sirup nemal konzumovať vo veľkých množstvách. Jeho nadbytok môže mať negatívny vplyv na zdravie a pohodu, čo vedie k žalúdočným problémom. S javorovým sirupom by si mali dávať pozor ľudia s cukrovkou a tehotné ženy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravá a výživná nátierka na chlieb. Na jeseň zaraďte do svojho jedálnička
Pridajte si ho ráno do kávy namiesto mlieka. Zoštíhli a pomôže vám zbaviť sa bokov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.