3.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Taryn Elliott).
Rýchla a jednoduchá príprava a zároveň veľmi zdravá. Avokádová nátierka je skvelým doplnkom k chlebu a perfektným nápadom na rýchlu večeru. Ako si pripraviť avokádovú nátierku na chlieb? Odporúčame dva recepty.
Avokádo je v slovenských domácnostiach čoraz obľúbenejšie. A to celkom oprávnene, pretože jeho pravidelná konzumácia podporuje náš imunitný systém, ako aj pečeň, oči a kosti.
Toto ovocie je okrem iného bohaté na vitamíny A, B1 a K, E a nenasýtené tuky omega-3 a omega-6. Obsahuje tiež:
- fosfor,
- vápnik,
- draslík,
- kyselinu listovú a
- kyselinu pantoténovú,
- tiež antioxidant glutatión.
Vďaka mnohým zdraviu prospešným zložkám je toto ovocie veľmi prospešné pre naše zdravie a prispieva k správnemu fungovaniu celého organizmu, takže jeho zaradenie do nášho jedálneho lístka bude výbornou voľbou.
Čo by som mal zvážiť pri výbere avokáda?
V obchodoch si môžete vybrať z dvoch druhov: fuerte (zelené) a hass (s tmavou šupkou). Obe odrody sú chutné a plné živín.
Pri výbere tej správnej je kľúčová „mäkkosť“ dužiny. Vybrané ovocie by nemalo byť ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké. Ak je príliš tvrdé, musí niekoľko dní odpočívať, kým sa bude dať jesť. Na druhej strane, príliš mäkké sa v okamihu pokazí, alebo ešte horšie, už sme kúpili pokazené.
Jednoduchá avokádová pasta
Zloženie
- Zrelé avokádo
- Lyžička sezamových semienok
- lyžica citrónovej šťavy
- Korenie podľa chuti
Avokádo rozrežte na polovicu a lyžicou vydlabte dužinu. Potom ho vidličkou roztlačte na kašu. Na panvici bez tuku opražte sezamové semienka. Keď sú zlatisté, stiahnite ich z plynu a pridajte k avokádu. Potom pridáme stlačenú citrónovú šťavu, korenie a soľ podľa chuti. Podávame s toastom alebo obyčajným chlebom.
Avokádová a vaječná pasta
Zloženie
- Zrelé avokádo
- Dve vajcia
- Lyžica citrónovej šťavy
- Strúčik cesnaku
- Korenie podľa chuti (soľ, korenie, červená paprika)
- Pažítka (nepovinné)
Rovnaký postup ako v predchádzajúcom recepte, avokádo rozrežeme na polovicu a lyžicou vydlabeme dužinu. Rozdrvte ho vidličkou na kašu. Pridajte citrónovú šťavu. Pridajte na kocky nakrájané alebo nastrúhané vajcia uvarené natvrdo, cesnak a zvyšné korenie. Dôkladne premiešajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Avokádo je opäť tvrdé ako skala a má ďaleko od dokonalosti? S týmto trikom bude krémové ako maslo
Najlepšia nátierka na chlieb namiesto masla. Tuk zo stehien a bokov zmizne rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.