Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Neodkladajte zber. Výbuch cenných hodnôt po prvých mrazoch

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana). Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári...

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana).

Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári používali vylisovanú šťavu proti bakteriálnej úplavici. Moderná fytoterapia venuje cenným vlastnostiam rastliny čoraz väčšiu pozornosť. Kedy by ste mali ísť na prvý zber plodov trnky a čo by ste si z nich mali pripraviť?

Foto: pexels.com/Jana

Zber a sušenie trnky

Trnka je vysoký a tŕnitý ker, ktorý prirodzene rastie na okrajoch ciest a okrajoch lesov. Najlepší čas na zásobu kvetenstva je apríl a máj. Najlepšie je vybrať si slnečné dni a hodiny po opadnutí rosy. Bylinkárstvo oceňuje aj plody trnky, ktoré vyzerajú ako malé slivky. Vyznačujú sa guľovitým tvarom, tmavomodrou šupkou pokrytou tenkou vrstvou povlaku a zelenou dužinou chutiacej kyslo.

Zrelé exempláre sa zbierajú na jeseň, najlepšie po prvom mraze, t.j. v októbri alebo novembri. Namiesto tradičného zberu sa odporúča rastlinu potriasť, vďaka čomu plody voľne padnú na zem chránenú látkou alebo plachtou. Po prinesení domov sa očistia od semienok a následne sušia pri teplote postupne zvyšovanej na 60 stupňov Celzia. Takto upravené plody sa výborne hodia ako príloha k omáčkam a mäsám.

Trnka – vlastnosti nezvyčajnej rastliny

Nenápadné bobule trnky nás prekvapujú obsahom cenných látok. Nájdeme v nich okrem iného:

  • antokyány,
  • cukrové zlúčeniny,
  • pektín,
  • organické kyseliny,
  • fytosteroly,
  • minerálne soli,
  • vitamín C,
  • triesloviny.

Práve posledná skupina zlúčenín vykazuje silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Používajú sa ako prírodný liek pri črevných problémoch a zápaloch žalúdka a čriev. Staroveká prírodná medicína využívala vlastnosti trnky na potlačenie vnútorného krvácania a na zmiernenie zápalu úst a hrdla.

V príbehoch sa spomína aj to, že trnková šťava vraj bielila pleť a pomáhala odstraňovať nežiaduce ochlpenie. Kvety trnky sú dodnes cenené pri zápaloch močových ciest. Je to vďaka močopudným flavonoidom, ktoré pomáhajú rýchlejšie odstraňovať z tela škodlivé produkty vznikajúce pri látkovej premene. Na rozdiel od plodov trnky majú kvetenstvo mierne preháňacie účinky.

Džem z trniek – recept

Na pultoch obchodov ho nájdete len zriedka, pretože nepatrí medzi obľúbené produkty. Trnkový džem pochádza z receptov tradičnej slovenskej kuchyne. Má vynikajúcu chuť a výborne sa hodí k mäsovým jedlám. Na prípravu trnkového džemu sú potrebné len dve ingrediencie.

Zloženie:

  • 1 kg plodov trnky
  • 1 kg cukru

Príprava: Skôr ako sa pustíte do výroby domáceho džemu z trniek, čaká vás cesta po košíky plné ovocia. Vhodná príležitosť prichádza hneď po prvých mrazoch.

  1. Nazbierané plody umyjeme a dôkladne odkôstkujeme. Je to nevyhnutné, pretože obsahujú kyselinu pruskú (kyanovodík), ktorá môže viesť k otrave.
  2. Ak zrelé plody ešte nie sú vychladnuté, zmrazíme ich na 24 hodín v mrazničke.
  3. Pripravené ovocie vložte do nádoby, zasypte cukrom a nechajte cez noc odstáť.
  4. Na druhý deň vložte ovocie s cukrom na panvicu, všetko opražte a naplňte do čistých a vypálených pohárov.
  5. Takto pripravené poháre s trnkovým džemom obráťte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
  6. Trnkový džem sa výborne hodí k mäsu, paštétam, sendvičom, syrom a tiež k dezertom.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hókus-pókus, kúzla, či jednoduchý recept na pomarančový džem s hruškami. Skutočné kúzlo chuti

Jesenný tekvicový a pomarančový džem bez pasterizácie. Chutný doplnok do koláčov, croissantov a palaciniek


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Rozpadajú sa vám mleté rezne pri vyprážaní? Možno robíte chybu už v obchode

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax). Rezne z mletého mäsa sú veľmi obľúbeným jedlom na obed alebo večeru, ale aj napriek tomu sa niektorí…

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Moja babička robila krémeše podľa tohto receptu. Vychádzajú lepšie ako z cukrárne

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk). Ak hľadáte inšpiráciu na dezert, oplatí sa siahnuť po recepte na jeden z najobľúbenejších koláčov, ktorý je…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov