4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Afanasieva).
Kto z nás nemá rád teplý, ešte pariaci sa a nebesky voňavý chlieb? Ak máte radi čerstvý chlieb, tento recept si určite zamilujete. Dnes pre vás máme fiku-miku, čo je víkendový chlieb. Prečo práve víkendový chlieb? Pretože zostáva čerstvý a mäkký celý víkend. Pripravte si hrniec.
Víkendový chlieb z hrnca je dokonalým riešením problému, kto musí ísť ráno do pekárne pre čerstvý chlieb. Recept je triviálny, chlieb chutí vynikajúco a navyše zostane dlho čerstvý a mäkký. Ak si v sobotu a nedeľu radi dlhšie pospíte, tento recept nielenže uspokojí váš žalúdok a chuťové bunky, ale nebude vás vyháňať z postele v neúprosnú hodinu, aby ste si na raňajky zaobstarali chlieb.
Víkendový chlieb z hrnca – lepší ako z pekárne
Ingrediencie:
- približne 400 g múky (môže byť pšeničná, môžete kombinovať pšeničnú a špaldovú, ale uistite sa, že je to rovnaký typ mletia – najlepšie na nízkom stupni, do 650)
- 20 g droždia
- cca. 350 ml vody
- pol lyžice soli
- pol lyžice cukru
Spôsob prípravy:
- Pripravte si misku a rozdrvte do nej droždie. Pridajte vodu a cukor. Dôkladne premiešajte.
- Do inej misky preosejte múku a zmiešajte ju so soľou. Potom postupne prilievajte vodu zmiešanú s droždím. Cesto nechajte predtým niekoľko minút kysnúť.
- Začnite miesiť cesto a keď sa už nelepí na ruky, prikryte misu utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Ideálne je nechať chlieb kysnúť 12 hodín alebo cez noc. Potom sa vytvorí širšia lepková mriežka.
- Po niekoľkých hodinách začnite opäť miesiť. Pracovnú plochu alebo dosku poprášte múkou a cesto vyklopte. Niekoľko minút ho mieste a vytvarujte z neho guľu. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť približne 2 – 3 hodiny.
- Keď cesto vykysne, nastavte rúru na 240 stupňov s nastavením horného a dolného ohrevu. Pripravte si hrniec alebo okrúhlu nádobu odolnú voči rúre a vyložte ju pergamenom na pečenie. Potom do nej vložte chlebové cesto.
- Hrniec s chlebom prikryte a položte na spodný rošt rúry. Pečte pol hodiny. Po tomto čase odstráňte pokrievku a pečte ešte asi 20 minút, kým kôrka nie je chrumkavá a zlatistá.
Do takéhoto chleba môžete pridať svoje obľúbené obilniny, opečenú cibuľu alebo kúsky olív. Ak máte radi, keď váš domov vonia čerstvým chlebom, tento recept musíte vyskúšať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na cibuľový chlieb so šialene chrumkavou kôrkou. Krásne vonia a ešte lepšie chutí
Urobila som tento chlieb a susedia sa začali pýtať na recept. Jeho vôňa sa šírila po celom bloku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.