7.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Bogdan Wankowicz).
Jablká sú zdravou vitamínovou bombou. Ľudí však často rozčuľuje, že po ošúpaní rýchlo zhnednú a stratia svoju jedinečnú chuť, čím sa zdajú byť menej chutné. Ak to trápi aj vás, vyskúšajte jednoduchý a lacný trik, ktorý predĺži čerstvosť olúpaného ovocia. Jablká do neho jednoducho namočte a určite rýchlo neztmavnú.

Na jeseň si môžete dopriať chutné a zdravé jablká, ktoré obsahujú veľa vitamínov. Môžete z nich pripraviť chutný jablkový koláč, palacinky a mušty, ale odporúčajú sa aj ako čo najčastejšia desiata. Ak chcete, jedzte ich sólo so šupkou po umytí, ale väčšina ľudí má radšej ošúpané jablká.
Žiaľ, toto riešenie má aj svoje nevýhody, pretože spravidla už po niekoľkých hodinách začne olúpané a nakrájané ovocie tmavnúť, a tak už nepôsobí tak chutne. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako rýchle zhnednutie olúpaných jabĺk odstrániť. Jednoducho ich namočte do tohto výrobku a zostanú dlho žiarivé a svieže.
Tmavnutie jabĺk po olúpaní je úplne normálne.
Stmavnutie jabĺk a iného ovocia bohatého na enzýmy, ako sú hrušky, banány alebo avokádo, po olúpaní je prirodzenou chemickou reakciou. Pri lúpaní ovocia je jeho vnútorná časť vystavená kyslíku. To má za následok tzv. oxidáciu, ktorej vedľajším účinkom je vznik tmavých škvŕn na povrchu ovocia.
Čo môžete urobiť, aby vaše jablká neztmavli? Stačí ich namočiť do tohto
Uvedený proces sa nedá úplne zastaviť. Existuje však jednoduchý domáci prostriedok, ktorý zabráni rýchlemu tmavnutiu jabĺk. Stačí, ak ošúpané a nakrájané jablká ponoríte do sýtenej vody. Pomôže im to zachovať si farbu a udrží ich dlhšie čerstvé.
Ďalšie spôsoby, ako zabrániť zhnednutiu jabĺk po olúpaní
Ak však nemáte doma perlivú vodu, nemusíte sa obávať, pretože toto je len jeden z mnohých spôsobov, ako zabrániť tmavnutiu ovocia. Zabrániť zhnednutiu jabĺk môžete aj takto:
- opariť jablká v horúcej vode
- pokropiť jablká citrónovou vodou
- obalovať jablká v cukre
- namočiť jablká do ananásovej šťavy
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablká na jablkový koláč v pohároch. Recept je jednoduchý a chuť je úžasná
Vezmite potravinovú fóliu a zabaľte konce banánov. Urobíte to po každom nákupe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.