09.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pexels/Karolina Grabowska Pixabay/16844117).
Pokiaľ nemáme domácu záhradku, pohľad na klíčiacu zeleninu alebo výhonky nie je vždy vítaný. Táto situácia sa nestáva veľmi často, no väčšina z nás si aspoň raz všimla, ako z cibule vychádzajú zelené listy. Znamená to, že sa začala kaziť?
Zelenina, ktorá stráca dokonalý vzhľad, stráca v našich očiach aj na atraktivite. Menej pevná, vráskavá pokožka, zafarbenie a suché miesta nám nerobia chuť ich jesť. V mnohých prípadoch je problém len v našej hlave, pretože takáto zelenina je najčastejšie jedlá. Najčastejšie, ale existujú aj výnimky.
Cibuľa vyzerá ako klíčiace zemiaky?
Stáva sa, že po prinesení cibuľky z trhu jej po určitom čase začnú pučať zelené listy – vňať. Tento pohľad poteší ľudí, ktorí pripravujú krabicu cibúľ špeciálne na pestovanie. Iné je, ak si kúpime 2-3 kusy a chceme ich konzumovať v štandardnej forme. Veľa ľudí myslí na zemiaky, ktoré pri skladovaní v nevhodných podmienkach začnú klíčiť. Samotné zemiaky môžete konzumovať, ale časť zeleniny by ste mali odrezať spolu s výhonkom, pretože obsahuje škodlivé glykoalkaloidy.
Pri takejto cibuľke je lepšie byť opatrný
Klíčiaca zelenina pripomína skutočnosť, že je už veľmi zrelá. Opäť na príklade zemiakov – staré a mäkké zemiaky by sa nemali jesť. V opačnom prípade nás môžu stretnúť nepríjemné žalúdočné problémy. A čo klíčenie cibule? Ak vyklíči, je stará, tak ju treba zjesť? Našťastie to nie je pravda. Cibuľa, ktorá vyklíči je jedlá. Samozrejme, pokiaľ nemáme pochybnosti o jej čerstvosti. Cibuľa by nemala mať žiadne viditeľné známky skazenia, ako je pleseň, zmena farby, nezvyčajný zápach alebo mäkká, „maslová“ štruktúra. Ak v nás nevzbudí pochybnosti, môžeme ju zjesť.
Je však potrebné dodať, že – ako sme sa dočítali na stránke Delish – klíčenie cibule presmeruje živiny, ktoré obsahuje, vrátane cukru, smerom k výhonku, vďaka čomu bude tá istá zelenina o niečo menej hodnotná a bude kyslejšia a horkejšia. Pri varení či smažení to nebude veľký rozdiel, no ľudia, ktorí si takúto cibuľku pridávajú do šalátu alebo na sendvič, môžu byť prekvapení.
Aby sa v cibuli neobjavili zelené listy, je najlepšie kúpiť si toľko, koľko plánujeme v blízkej budúcnosti zjesť. Ak ho máme viac, mali by sme ho správne uskladniť. Cibuľa si svoj vzhľad a vlastnosti najlepšie zachová, keď sa uchováva na tmavom, chladnom a nie príliš vlhkom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Geniálny nápad na krájanie cibule. Bez sĺz a bez ťažkostí
Umývate pohár od jogurtu predtým, ako ho vyhodíte do koša? Zistite, ako správne separovať odpad
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.