13.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goffkein.pro).
Čistenie mikrovlnnej rúry, rovnako ako sporáka a rúry, nie je príjemná ani ľahká úloha. Ak to nerobíme pravidelne a necháme špinu, aby sa tam definitívne usadila, proces čistenia sa ešte viac sťaží. Našťastie to nie je beznádejná situácia. V tomto článku vám ukážeme, ako dostať vašu mikrovlnnú rúru do perfektného stavu.
Nedovoľte, aby sa vaša mikrovlnka zmenila na skladisko špiny, mastnoty a pripálených škvŕn. Hoci pri pomyslení na čistenie kuchynského vybavenia mnohým príde nevoľno, nemusí to byť utrpenie. Domáce a ekologické postupy, ktoré používali naše staré mamy, sú tu kľúčom k úspechu. Ďalšou výhodou je fakt, že všetky podomácky vyrobené pracie prostriedky sú bezpečné pre životné prostredie, domáce zvieratá i nás samých.
Ako čistiť mikrovlnnú rúru? Tieto metódy fungujú vždy a pre každého
Nie je nič ako babské spôsoby. Nielenže sa ľahko pripravujú, ale sú aj lacné a dajú sa vyrobiť z toho, čo už máte vo svojich kuchynských skrinkách. Preto recepty na domáce čistiace prostriedky musia obsahovať roztok vody a octu. Ide o bezkonkurenčného konkurenta, ktorý zmäkčí nečistoty a uľahčí čistenie.
Čo by ste mali urobiť? Zmiešajte vodu a ocot v pomere 1:1. Nalejte zmes do nádoby a vložte ju do mikrovlnnej rúry. Spustite zariadenie na 5-10 minút. Para roztoku nečistoty zmäkčí, takže po určitom čase stačí vnútro mikrovlnnej rúry utrieť handričkou. Väčšinu nečistôt potom odstránime bez únavného drhnutia.
Čo ak nemáte po ruke ocot? Nič hrozné. Namiesto octu môžete použiť… citrón! Ovocie nakrájajte na plátky alebo z neho vytlačte šťavu a zmiešajte s vodou, potom celý proces zopakujte, t. j. nalejte do misky a dajte na pár minút do mikrovlnky. Táto metóda funguje podobne, no navyše zanecháva príjemnú vôňu.
Je lepšie byť opatrný ako drhnúť. Čo nedávať do mikrovlnky?
Začnime od základov. Do mikrovlnnej rúry nedávajte žiadne kovové predmety, napr. príbory, alobal alebo zdobený riad. Taktiež by bol zlý nápad dať tam batérie, čo bude mať za následok zaručený výbuch a požiar. To však vie takmer každý. Nie každý však vie, že by ste nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre:
- hrozno,
- vajcia v škrupine
- chilli papričky
Prvé dva produkty kvôli vysokému obsahu vody jednoducho vybuchnú a postriekajú čerstvo umyté vnútro mikrovlnky. Chilli papričky zas spôsobia, že kapsaicín a ďalšie zlúčeniny zodpovedné za ich chuť a pikantnosť nás popália, keď sa vzduch z rúry dostane do našich očí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako nabrúsiť nôž bez brúsky? S týmto trikom to zvládnete za okamih. „Naozaj to funguje“
Potrebujem len nôž a veko. Tento domáci vynález sa už viackrát hodil
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.