13.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).
Citrónový koláč s bezé je pomerne pracný koláč, ale poteší vás svojou osviežujúcou chuťou. Bude sa hodiť nielen na vianočný stôl.
Ingrediencie
Ingrediencie na piškótový koláč:
- 3 vajcia
- 100 g cukru
- 80 g pšeničnej múky
- 40 g zemiakového škrobu
Ingrediencie na punč:
- 100 ml vody
- šťava z ½ citróna
- 2 polievkové lyžice citrónovej brandy
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
Ingrediencie na pudingový krém:
- 2 balenia vanilkového pudingu (bez cukru)
- 700 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
- 3 žĺtky
- 100 g mäkkého masla
- citrónová kôra
Ingrediencie na citrónovú penu:
- 1 citrónové želé
- 250 ml vody
- 500 ml smotany (36 %)
- 2 lyžice práškového cukru
- šťava z ½ citróna
Ingrediencie na talianske bezé:
- 3 bielka
- 250 g jemného cukru
- 50 ml vody
Príprava
1. Pripravte si piškótový koláč. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte do tuhej peny (mixérom na vysokých otáčkach). Ku koncu šľahania pridajte cukor a potom po jednom žĺtku. Do vaječnej zmesi po častiach preosejte obe múky. Jemne premiešajte stierkou, aby sa prísady spojili. Dno tortovej formy s rozmermi približne 25×35 cm vyložte papierom na pečenie. Cesto nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme približne 35-40 minút. Keď koláč vychladne, rozrežte ho pozdĺžne na polovicu. Zmiešajte prísady na punč a pokvapkajte vrch koláča.
2. Pripravte pudingový krém. Zmiešajte pudingový prášok s približne 100 ml mlieka. Zvyšok mlieka zvarte v hrnci. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtka s cukrom. Zmiešajte ich s citrónovou kôrou, mliekom a pudingovým práškom. Zmes vlejte do vriaceho mlieka. Chvíľu varte za stáleho miešania. Keď pudingová zmes vychladne, zmiešajte ju s maslom. Krémom potrieme vrch koláča a necháme ho v chladničke aspoň hodinu.
3. Pripravte citrónovú penu. Želé rozpustite v horúcej vode. Zmiešajte s citrónovou šťavou a nechajte vychladnúť (mala by zostať tekutá). Vyšľahajte smotanu a oslaďte. Jemne spojíme s asi ¾ želé. Túto zmes natrieme na piškótový koláč a uhladíme. Veľmi opatrne naň nalejte zvyšok „číreho“ želé. Dajte do chladničky na 3 – 4 hodiny.
4. Pripravte bezé. Cukor varte s vodou, kým nevznikne hustý sirup. Bielka vyšľaháme do tuhej peny. Keď sirup dosiahne teplotu približne 120 °C, prilievajte ho úzkym prúdom do bielkov a stále šľahajte mixérom na vysokých otáčkach. Pokračujte v miešaní, kým bielka nestuhnú. Koláč ozdobte bezé. Nakoniec ho zapáľte cukrárskym plameňom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na čokoládové muffiny za 15 minút. Dokonale sladučké a jemné – rozplývajú sa v ústach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.