Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia, Zaujímavosti,

Písal o tom už Aristoteles. Čo je emocionálna inteligencia?

13.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Andrea Piacquadio Pexels/cottonbro studio Pexels/Nathan Cowley). Emocionálna inteligencia je schopnosť orientovať sa v tajomnom svete emócií. Ľudia, ktorí ju majú dobre vyvinutú, dokážu ovládať...

13.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Andrea Piacquadio Pexels/cottonbro studio Pexels/Nathan Cowley).

Emocionálna inteligencia je schopnosť orientovať sa v tajomnom svete emócií. Ľudia, ktorí ju majú dobre vyvinutú, dokážu ovládať svoje emócie a šikovne ich zvládať. Emocionálna inteligencia je niečo, čo je na nezaplatenie v profesionálnom aj súkromnom živote. Psychológovia už roky skúmajú túto problematiku a upozorňujú na znaky, ktoré môžu poukazovať na dobre etablovanú emocionálnu inteligenciu. Pozrime sa, aké sú tieto funkcie.

Foto: pexels/Andrea Piacquadio

Čo je emocionálna inteligencia?

O emocionálnej inteligencii písal už Aristoteles. Prekvapený?

„Každý sa môže rozhnevať, to je ľahké. Ale rozhnevať sa voči správnej osobe, v správny čas, pre správny účel a do správnej miery – to nie v moci každého a to ľahké nie je.“

– píše Aristoteles.

Citát dokonale vystihuje pojem, ktorý sa stal horúcou témou v psychológii, vzdelávaní a biznise: emocionálna inteligencia. Ľudia niekedy nazývajú emocionálnu inteligenciu EQ alebo emocionálny kvocient. Emocionálne inteligentní ľudia majú veľa návykov a správania, ktoré prispievajú k ich schopnosti zvládať vlastné emócie a porozumieť pocitom iných.

Poznáte niekoho, kto je citlivý na svoje pocity, vie primerane vyjadrovať emócie, je empatický a rozumie pocitom iných? Tento človek je pravdepodobne veľmi emocionálne inteligentný človek.

Štyri zručnosti opísané pod emocionálnou inteligenciou sú:

  • Schopnosť vnímať emócie
  • Schopnosť uvažovať s emóciami
  • Schopnosť porozumieť emóciám
  • Schopnosť ovládať emócie

Prvý prvok, vnímanie emócií, sa považuje za najzákladnejšiu alebo prvú úroveň emocionálnej inteligencie. Zručnosti prechádzajú na poslednú položku, riadenie emócií, čo sa považuje za najvyššiu úroveň emocionálnej inteligencie. To zahŕňa schopnosť ovládať svoje emócie a emócie iných ľudí.

Emocionálne inteligentní ľudia sú vďační za to, čo majú

Kľúčovou vlastnosťou emocionálne inteligentných ľudí je vďačnosť. Vždy si vážia to, čo je v ich živote dobré. Aj keď majú ciele a sny ako všetci ostatní, netúžia po ďalšej veľkej veci. Vidia, že už majú šťastie, čo ich robí pokornými a zakotvenými v realite.

Emocionálne inteligentní ľudia si uvedomujú sami seba

Keď ste emocionálne inteligentní, rozumiete sebe na hlbšej úrovni. To znamená, že viete a dokážete pomenovať svoje silné a slabé stránky. Ste si istý tým, čo dokážete, ale aj tým, v čom potrebujete pomoc od iných. Žijete v súlade so svojimi emóciami – viete, čo vás môže ovplyvniť a napríklad rozhnevať, a dokážete svoje emócie ovládať, aby ste sa vyhli nezdravej reakcii.

Emocionálne inteligentní ľudia sú empatickí

Keď má človek poriadok vo vlastných emóciách, bude pre neho ľahšie nadväzovať vzťahy s inými ľuďmi. Vie si predstaviť, ako by sa v danej situácii mohol cítiť niekto iný a aspoň sa pokúsiť podporiť toho človeka, ak je pre neho situácia ťažká. Emocionálne inteligentní ľudia sú dobrí v rozpoznávaní a čítaní sociálnych a emocionálnych signálov, na základe ktorých predpovedajú, čo sa môže stať. Spájajú fakty a udalosti, vyvodzujú závery a starajú sa o to, aby sa nikto nezranil.

Foto: Pexels/cottonbro studio

Emocionálne inteligentní ľudia sa snažia o rast, nie o dokonalosť

Možno si myslíte, že vysoká emocionálna inteligencia znamená, že človek dosiahol dokonalosť. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. V skutočnosti vám emocionálna inteligencia umožňuje vzdať sa úsilia o dokonalosť.

Emocionálna inteligencia vám umožňuje prijať sa takých, akí ste. Samozrejme, neznamená to zaspať na vavrínoch, práve naopak – emocionálne inteligentní ľudia sú v neustálom procese vývoja. Sú si vedomí toho, že dokonalosť nedosiahnu, ale o to im nejde – dôležitá je samotná cesta.

Emocionálne inteligentní ľudia žijú v rovnováhe

Trávenie 20 hodín denne vedeckými prácami nám dáva akademickú inteligenciu. Ale nedáva vám to emocionálny pocit. Keby sa tak stalo, vedeli by sme, že najdôležitejšia vec v živote je rovnováha. Ak sa zameriame len na jeden aspekt života, napr. pracovať, ostatní budú trpieť. Ak sa o seba nebudete starať, v práci nedosiahnete svoje ciele, nebudete mať šťastnú rodinu a skvelú partiu priateľov.

Perfektne to popisuje psychologická teória štyroch horákov, v ktorej je každý horák zodpovedný za jeden aspekt života. Na ich zapálenie máme len jednu plynovú fľašu. Neexistuje spôsob, ako ich všetky naraz spáliť na sto percent, musíme ich dávkovať, regulovať, meniť, niekedy aj vypnúť.

Emocionálne inteligentní ľudia prijímajú zmeny

Nebojí sa zmien. Prečo? Keďže majú vysoké sebavedomie, je ťažké ho otriasť bez ohľadu na okolnosti. Emocionálne inteligentní ľudia aktívne vyhľadávajú príležitosti na rozvoj. Tiež chápu, že zmena je jediná konštanta v živote a že zmene sa jednoducho nedá vyhnúť.

Ako pracovať na tejto funkcii? Je prirodzené brániť sa zmenám. Takto funguje ľudský mozog – má rád rutinu a to, čo je mu známe. Ak sa však chceme rozvíjať, musíme robiť zmeny, riskovať, učiť sa a zažívať.

Emocionálne inteligentní ľudia sú asertívni

Je veľký rozdiel medzi asertivitou a agresivitou, preto by ste to nemali kombinovať. Asertívni ľudia sa vedia brániť, ale robia to s rešpektom k súperovi. Agresívni ľudia neovládajú svoje emócie. Ľudia bez emočnej inteligencie sú väzňami vlastnej neistoty, čo spôsobuje vzplanutie emócií v ťažkých situáciách. Ak ste emocionálne inteligentní, viete si stanoviť jasné hranice a brániť ich s rešpektom k ostatným. Môžete povedať, čo očakávate, bez toho, aby ste porušili hranice iných ľudí.

Inteligentní ľudia sú otvorení názorom o sebe

Ako reagujete na konštruktívnu kritiku? Dokážete objektívne počúvať, prijať pohľad niekoho iného a reflektovať ho? Alebo možno niečo iné ako akceptovanie vás a vašich rozhodnutí vnímate ako útok? Ak je vám bližší ten druhý postoj, bolo by dobré popracovať na svojej emočnej inteligencii. prečo? Pretože sme neustále hodnotení počas celého života – či už v práci alebo v súkromnom živote.

Nežijeme vo vzduchoprázdne, ovplyvňujeme druhých, či chceme alebo nie. Je dôležité vedieť posúdiť hodnotu týchto hodnotení a vybrať si medzi nimi tie, ktoré nám umožnia rozvíjať sa. Ak ste príliš tvrdohlavý a citlivý na to, aby ste prijali kritiku, prichádzate o dôležité príležitosti na zlepšenie.

Foto: Pexels/Nathan Cowley

Ako rozvíjať emocionálnu inteligenciu?

Buďte otvorení rôznym uhlom pohľadu

Čím viac budete vystavení názorom mimo vašej bubliny, tým pohodlnejšie vám bude, že každý je iný. Začnete tiež chápať a akceptovať, prečo je taký, aký je. To otvorí vašu myseľ novým veciam.

Skúšajte nové veci a vystúpte zo svojej komfortnej zóny

Prekonajte odpor k zmene. Ako to spraviť? Skúšajte nové veci, experimentujte. Čím je to pre vás novšie, tým lepšie. Cvičte zvedavosť, cvičte prekonávanie strachu.

Pozrite sa na svoje emócie, aby ste im lepšie porozumeli

Keď cítite silnú emóciu, ako je hanba, hnev, radosť alebo hrdosť, zamyslite sa nad tým, čo ju spôsobilo. Snažte sa vidieť súvislosti medzi vašimi myšlienkami, zážitkami a pocitmi.

Aktívne počúvajte a venujte pozornosť reči tela vašich partnerov

Empatia nie je vždy prirodzená, ale môžete sa naučiť čítať emócie druhých. Keď sa s niekým rozprávate, uistite sa, že sa sústredíte iba na tento rozhovor. Počúvajte pozorne a aktívne. Sledujte, ako sa váš partner správa. Nech je to dialóg, nie len konštatovanie.

S komplimentmi a kritikou zaobchádzajte rovnako

Mnohí z nás akceptujú názory iných len vtedy, ak sú priaznivé. Mnohí z nás preháňajú kritiku. Pre mnohých z nás je to jednoducho deprimujúce. Ak sa naučíte zaobchádzať s kritikou a komplimentmi rovnako, získate realistickejší sebaobraz.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môžu chrániť pred demenciou, ale stojí to za to? Prekvapivý objav

Čínski šamani otvárali lebky pred 2700 rokmi. Metódy stále fungujú!


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako zmäkčiť tvrdé avokádo? Zabalte ho a vyklopte. Po 20 minútach bude mäkké ako maslo.

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MK photograp55). Ako zmäkčiť tvrdé avokádo a urýchliť jeho dozrievanie? Ak narazíte len na ovocie, ktoré nie je pripravené…

Prestanete za ne utrácať majetok. Ideálne, ak sa chcete starať o svoje zdravie

5.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rsooll). Koncom leta sa v sadoch masovo objavujú slivky. Je pravda, že je úžasné ich konzumovať priamo zo stromu,…

Niekoľko kúskov rozdrvte, posypte trávu a zalejte. Trávnik bude sviežo zelený. Nevzhľadný mach zmizne

5.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Prakticky každý, kto má doma trávnik, vynakladá veľké úsilie na to, aby ho udržal v krásnom stave. Niet…

Kam vyhodiť staré účtenky? Určite nie do tohto koša. Bola som tiež šokovaná

5.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Kde zlikvidovať staré účtenky? Mnoho ľudí si reflexívne vyberá kontajner na papier bez toho, aby vedeli, že…

Kedy sa zmení čas na zimný v roku 2024? Pospíme si o hodinu dlhšie. Zmeníme si hodiny naposledy?

05.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Oakozhan). Jeseň je predo dvermi, a tak sa čoskoro budú musieť zmeniť hodiny. Kedy sa zmení čas na zimný…

Auto Trendy

Od klavíra po allegro - zvuk novej Alfy Romeo 33 Stradale poteší všetkých nadšencov

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo oznamuje, že dynamický vývoj modelu 33 Stradale prebieha podľa plánu, a ponúka nám ukážku zvuku motora exkluzívneho superauta. Alfa Romeo

Nové SUV bude mať celosvetovú premiéru v novembri

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant SAIC neustále rozvíja svoje výrobky a technológie, ktoré sa v nich používajú, napriek nepriaznivej colnej politike, ktorú voči nemu uplatňuje Európska únia. Teraz…

Nový Nissan Patrol debutuje v Abú Zabí. Toyota Land Cruiser má vážneho konkurenta

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan predstavil novú generáciu SUV Patrol v Abú Zabí. Nový Patrol má za cieľ zdolať Toyotu Land Cruiser. Nissan predstavil novú generáciu SUV

Továreň Audi v Bruseli sa nezachráni. Zástupca výrobcu dostal veľmi nevďačnú misiu

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Audi už dlhé mesiace čelí kríze vo svojej bruselskej továrni. Dokonca sa plánovalo, že sa tu budú vyrábať aj modely iných značiek koncernu Volkswagen. Dnes…

Facelift modelu Kia EV6 debutuje s väčším dojazdom a rýchlejším nabíjaním

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nech si o novom dizajne svetlometov hovoríte, čo chcete, prepracovaný model EV6 je stále lepší ako predtým, má väčší dojazd a rýchlejšie nabíjanie.

Reklamy v aute? Ford už podal patent na systém, ktorý to umožní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Reklamy nás sprevádzajú každý deň. Na uliciach, v televízii, v rádiu alebo v aplikáciách, ktoré používame. Spoločnosť Ford chce, aby sme zažili radosť zo sledovania…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov