14.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/guvo59).
Aký by mal byť vývar? V prvom rade má výraznú chuť, patrične mastnú a… číru. Žiaľ, nie každý vie, čo má robiť, aby bol odvar číry a s krásnou zlatou farbou. Ako sa ukazuje, stačí pridať maličkosť, ktorú má doma snáď každý. Nezabúdajte však na vhodnú teplotu.
Vývar je kráľom polievok. Na jeho základe pripravíme všetky ostatné polievky, hoci aj samotný chutí famózne. Sprevádza nás na svadbách, rodinných oslavách a veľmi často každú nedeľu. Vývar však treba vedieť pripraviť tak, aby chutil najlepšie na svete. Na rozdiel od zdania to nie je ťažké.
Prečo je vývar zakalený? Možno robíte túto chybu
Stojí za to vysvetliť, čo ovplyvňuje zakalenie vývaru. Vývar sa zakalí, keď sa zo zeleniny a mäsa pri varení uvoľnia tuky, nečistoty a bielkoviny. Hoci by sme sa postavili na hlavu, je to prirodzený a normálny proces, a tiež neodmysliteľný pri varení vývaru. Ak však urobíme pár chýb, zakalenie vývaru bude ešte väčšie a bude ťažšie ho znižovať.
Čo nerobiť pri varení? Nezabudnite dať mäso do studenej vody. Ak ho hodíme do vriacej vody, bielkovina sa okamžite začne zrážať a polievka sa zakalí. Okrem toho nesmiete vývar variť príliš rýchlo. Umenie prípravy tejto tradičnej polievky zahŕňa trpezlivosť a varenie ingrediencií po mnoho hodín, aby pomaly uvoľnili svoju chuť a vôňu. Intenzívne a rýchle varenie tiež spôsobí, že sa suroviny rýchlejšie rozpadnú a polievku znečistia.
Najlepší kuchári používajú tento trik. Zakalený vývar si jednoduchým spôsobom odložte
Ako si so zakaleným vývarom poradia kuchári v špičkových reštauráciách? Veď aj tie najlepšie polievky sa niekedy pri varení zakalia. Našťastie zachrániť takúto polievku je hračka. Čo by ste mali urobiť? No len prevarte vývar a do vriaceho vývaru pridajte… pohár studenej vody. Najlepšia je ľadovo vychladená voda a vyliata do vriacej vody. Pred vašimi očami bude vývar číry a zlatistý.
Môžete skúsiť aj trochu náročnejší spôsob a do polievky pridať bielky vyšľahané na tuhú penu. Pred tým však treba z vývaru vybrať zeleninu a mäso a po uvarení bielkovín (nečistoty by potom mali klesnúť na dno) polievku precediť cez veľmi jemné sitko.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mama ich podávala namiesto cestovín. Krupicové halušky do vývaru
Stmavnú vám zemiakové placky? Posypte ich touto prísadou. Toto sa na školách neučí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.