14.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Birgit_H).
Mäkké, voňavé a podávané s mrveničkou je kysnuté cesto skutočnou pochúťkou, no jeho príprava si vyžaduje zdĺhavé miesenie. Našťastie poznáme recept, ktorý vám uľahčí prípravu kváskového koláča. Stačí skombinovať ingrediencie v správnom poradí.
Ako pripraviť kváskové cesto, aby bolo nadýchané a mäkké? Ukazuje sa, že nemusíme strácať čas únavným miesením cesta. Stačí pridať ingrediencie v správnom poradí a cesto vykysne samo.
Prečo by kváskové cesto malo kysnúť? Bude nadýchaný a mäkký
Na rozdiel od zdania nie je kváskové cesto na prípravu vôbec zložité. Najnáročnejším prvkom je vždy miesenie, ktoré by malo trvať asi 15 minút a bohužiaľ, ak nemáme špeciálny hrot v kuchynskom robote, musíme použiť silu vlastných svalov. Kvások urýchľuje proces kysnutia, pri ktorom sa škrob obsiahnutý v múke mení na alkohol a oxid uhličitý a cesto zväčšuje svoj objem a viac sa prevzdušní. Ako pripraviť kysnutý koláč bez miesenia cesta?
Recept na kváskové cesto bez miesenia. Kľúčom k úspechu je poradie ingrediencií
Na prípravu kváskového cesta bez miesenia potrebujeme:
- 0,5 kg múky,
- 100 g čerstvého droždia,
- pohár oleja,
- pohár cukru,
- 3/4 šálky mlieka,
- lyžica vanilkového cukru,
- 4 vajcia,
- hrozienka (voliteľné).
Nezabúdajte, že dôležité je poradie pridávania ingrediencií. Najprv rozdrvte droždie na dne misky a potom pridajte cukor. Vajcia rozšľaháme mixérom, nalejeme do misky, pridáme pohár oleja a mlieko. Múku preosejeme a pridáme trochu soli. Cesto nemiesime, prikryjeme utierkou a necháme 3 až 4 hodiny na teplom mieste. Po uplynutí tejto doby cesto premiesime a následne položíme na vymastený plech. Kvások môžeme posypať mrveničkou alebo ovocím. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na neskutočne chutné lievance. S týmto prídavkom sú ešte lepšie
Obalte v ňom vajcia a dôkladne ich opečte. Keď ich položíte na stôl, všetci sa na ne vrhnú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.