14.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Iaroshenko Maryna).
Vajíčka sa dajú podávať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je obalenie v cestíčku. Ten, ktorý navrhujeme, však nie je len tak hocijaký. Keď ju raz pripravíte, neexistuje šanca, že by niekomu nechutili. Urobte hneď dvojitú dávku, pretože to bude stáť za to.
Vajcia sú produktom, ktorý sa na stoloch objavuje veľmi často. Sú prvou voľbou, keď si chceme pripraviť raňajky. V závislosti od prípravy však môžu byť aj súčasťou večere alebo sýteho občerstvenia.
Ukázalo sa, že nielen Slováci radi jedia vajcia. Aj Škóti sú ich fanúšikmi a dokonca vytvorili svoju vlastnú, veľmi originálnu verziu. Nejde o nič iné ako o vajíčka na škótsky spôsob, ktoré sa vyznačujú chrumkavým obalom. Okrem vajíčok sa v nich nachádza aj mleté mäso, ktoré je obalené v strúhanke. Smaženie vaječných a mäsových guľôčok v oleji zaručuje ten najlepší chuťový zážitok. Môžu sa podávať s domácou omáčkou alebo spolu so zemiakmi a šalátom.
Recept na škótske vajcia
Zloženie
- pol kilogramu mletého mäsa,
- 12 stredne veľkých vajec,
- stredne veľká červená cibuľa,
- 2 lyžice pikantnej horčice,
- pohár strúhanky,
- pohár pšeničnej múky,
- čerstvá petržlenová vňať,
- soľ,
- korenie,
- fľaša oleja na vyprážanie.
Postup:
- Do hrnca s vodou vložte 10 vajec a uvarte ich natvrdo. Nechajte ich vychladnúť, olúpte a odložte bokom.
- Mleté mäso vložte do misy. Posypeme soľou a korením a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno a pridáme ju do misky s mäsom spolu s horčicou. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Uvarené celé vajcia obalíme v pripravenom mletom mäse a vytvarujeme z nich guľky.
- Do misky rozbijeme 2 vajcia a prudko ich rozšľaháme, do ďalších dvoch misiek dáme strúhanku a pšeničnú múku.
- Pripravené vajcia s mäsom najprv obalíme v múke, potom namočíme do vajíčka a posypeme strúhankou.
- Do hrnca nalejte 1 l oleja a zohrejte ho na miernom ohni. Pripravené guľky hádžte do horúceho tuku a smažte z každej strany dozlatista.
- Po usmažení ich preložíme na tanier vystlaný papierovou utierkou. Ten nasiakne prebytočný tuk.
- Hotové vajíčka podávajte s obľúbenou omáčkou a prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť vaječné škrupiny? Chyby sú stále časté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.