16.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jane Doan).
Základom dokonale prepečených lievancov je múka, vajcia a mliečny výrobok podľa vlastného výberu, zvyčajne kefír alebo cmar. V tejto fáze sa cesto môže obohatiť pridaním droždia, ovocia alebo dokonca tvarohu. Ukázalo sa, že stačí vymeniť jednu prísadu, aby ste získali ešte nadýchanejší a úžasnejší výsledok. Aké je tajomstvo dokonalých lievancov? Pozrite sa na to teraz.
Druhy lievancov
Tradičné slovenské recepty boli založené na ľahko dostupných produktoch a jedlách, ktoré si nevyžadovali veľa hodín strávených v kuchyni. Súviselo to najmä s potrebou zosúladiť množstvo povinností a podávať sýte jedlá pre domácnosť. Jednou z takýchto pochúťok sú lievance, čo sú malé hrubé palacinky oválneho tvaru, ktoré sa tradične smažia na masti alebo oleji a podávajú sa so sladkou polevou.
Medzi najobľúbenejšie patria obyčajné kvasnicové lievance, ktoré sa pripravujú z múky, mlieka, droždia a vajec. Základná zmes sa často obohacuje aj jablkami. Pomerne obľúbené sú aj lievance s prídavkom strúhaného syra. Zaujímavosťou je, že existuje aj suchá verzia lievancov, na ktorú sú potrebné uvarené a pomleté zemiaky, tuho vyšľahané bielky, smotana, maslo a vajcia.
Jogurtové lievance – recept
Najmladší členovia domácnosti si počas prestávok od hrania pochutnávajú na voňavých lievancoch. Chutná vôňa, ktorá sa šíri po celom dome, núti aj dospelých zaspomínať si na pochúťku z detstva. V mnohých domácnostiach sa tradičné cesto na tento typ lievancov pripravuje z kefíru alebo cmaru. Odporúčame ho nahradiť prírodným jogurtom. Výsledkom budú šialene mäkké lievance.
Zloženie:
- 250 g prírodného jogurtu
- 3 vajcia pri izbovej teplote
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 200 g múky
- 2-3 lyžice práškového cukru
- štipku soli
- rastlinný olej na vyprážanie
Príprava:
- Do misky nalejeme prírodný jogurt, pridáme cukor a zašľaháme vajcia. V samostatnej miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a štipkou soli a potom po častiach pridávame mokré prísady, aby vznikla hustá a hladká hmota.
- Na panvicu nalejte olej, uistite sa, že je pokryté dno panvice, a zohrejte ju, kým nebude z oboch strán zlatohnedá.
- Pred preložením na tanier odstráňte prebytočný tuk papierovou utierkou.
S čím podávať nadýchané lievance?
Parené a opečené lievance sa zvyčajne podávajú teplé, hneď po vybratí z panvice. Ich chuť dokonale zvýrazní trocha práškového cukru a škorice, ako aj šľahačka. Do surového cesta možno pridať aj na kocky nakrájané alebo nastrúhané jablká, ako aj kúsky sliviek, banánov alebo rebarbory. Tí, ktorí dávajú prednosť sladkému, nepohrdnú trochou čokoládovej polevy. Hotové lievance môžeme jesť ako desiatu alebo podávať na neskoré raňajky, popoludňajší čaj či večeru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Banánové lievance – recept na raňajky snov. Sú nadýchané, jemné a hotové za okamih
Vynikajúce jablkové lievance. Tieto bacuľaté placky zmiznú z vášho taniera rýchlosťou svetla
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.