17.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WS-Studio).
Hrachová polievka je klasika. Nie každý ju má rád, ale úprimne dúfam, že sa to s týmto receptom zmení. Ako pripravujete kultovú armádnu polievku vy? Samozrejme, dôležitý je hrášok, ale nielen ten. Vyberte si správne mäso a chuť vás nadchne. Údené mäso je len bonus.
Perfektná hrachová polievka je vysnívaným obedom na chladný, daždivý deň, a hoci to nie je polievka, po ktorej sa každý cíti ľahký ako pierko, jej chuť rozhodne stojí za krátke zdriemnutie aj po večeri. Hrachová polievka je polievka, na ktorú s láskou spomínajú naši otcovia, ktorí si na nej pochutnávali na vojne a na pionierskych táboroch. Dnes obnovíme recept na ich obľúbenú polievku a prezradíme, ktoré mäso sa z nej najlepšie hodí. Ponáhľajte sa do obchodu po rebierka a poriadnu porciu dobrého údeného mäsa.
Najlepšia hrachová polievka – recept priamo z vojenskej jedálne
Ingrediencie:
- približne. 500 g lúpaného hrachu
- 500 g bravčových rebier
- 2 údené klobásy
- kúsok údenej slaniny
- 1 cibuľa
- zväzok zeleniny
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, majoránka
Spôsob prípravy
- Namočte hrášok na jeden deň. Nasypte ho do misy a zalejte studenou vodou. Nechajte v chladničke cez noc.
- Na druhý deň začnite pripravovať polievku. Rebierka vložte do hrnca a zalejte ich vodou. Môžete pridať aj niekoľko údených kostí. Celé to priveďte do varu a keď to začne bublať, vyberte to a pridajte bobkové listy a nové korenie.
- Do vývaru pridajte hrášok (odporúča sa ho vopred prepláchnuť) a očistenú a nakrájanú zeleninu. Pridajte cesnak pretlačený cez lis a varte, kým mäso a hrášok nezmäknú.
- Slaninu nakrájajte na kocky a podobným spôsobom nakrájajte aj klobásu. Slaninu roztopíte na panvici, pridáte na kocky nakrájanú cibuľu a restujete asi 7 minút. Potom pridajte majorán a keď korenie uvoľní svoju arómu, pridajte ho celé do polievky.
- Polievku podľa chuti osolíte a okoreníte a varíte ďalších približne 15 minút. Keď je hrášok mäkký, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, ešte chvíľu povarte a podávajte, najlepšie s hrubým plátkom čerstvého chleba.
Aby bola hrachová polievka ešte sýtejšia, môžete do nej pridať na kocky nakrájané zemiaky. Pridajte ich, keď sa mäso opečie. Ku koncu varenia môžete pridať aj trochu šťavy z uhoriek – takáto hrachová polievka je sen a zahreje vás lepšie ako teplá deka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krémová kráľovná jesenných jedál. Intenzívne hrejivá polievka z tekvice a zázvoru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.