18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ER_09).
Paradajková polievka s ryžou alebo cestovinami je skutočnou klasikou. Niekedy sa však stáva, že tento obľúbený pokrm je príliš kyslý. V takýchto situáciách zvyčajne siahame po cukre, aby sme chuť vyvážili. Ukázalo sa, že existuje lepší spôsob. Stačí štipka tohto korenia.
Paradajková polievka je po vývare druhou najobľúbenejšou polievkou v mnohých domácnostiach. Je mierne kyslá a sladká vďaka paradajkám, podávaná s ryžou, cestovinami alebo dokonca zemiakmi, a dokáže potešiť takmer každého. Niekedy sa však stáva, že paradajková polievka je príliš kyslá, a preto nie je chutná. Čo potom? Ukazuje sa, že existuje triviálne riešenie. Ako neutralizovať kyslú chuť?
Ako uvariť dokonalú paradajkovú polievku? Kľúč k úspechu
Na príliš kyslú polievku sa zdá byť cukor alebo xylitol ideálnou záchranou? Teoreticky môže sladkosť neutralizovať nepríjemnú chuť. V praxi to však často nestačí a konečný výsledok neohromí. Ako zachrániť polievku, ktorá je príliš kyslá? V prvom rade nájdite vinníka. Ak bol príčinou kyslý vývar, potom je, žiaľ, lepšie polievku vyhodiť do koša, aby ste neriskovali žalúdočné pocity. Ak sú príčinou jednoducho príliš kyslé paradajky, polievku môžete zachrániť.
Aby ste sa vyhli podobným problémom, nezabudnite venovať pozornosť práve paradajkám. Mali by byť sladké a dostatočne mäsité. Ak varíte polievku v pretlaku, skontrolujte najprv chuť. Nemala by byť horká ani príliš kyslá. To platí aj pre pyré z obchodu a konzervované paradajky.
Ako zachrániť polievku, ktorá je príliš kyslá? Stačí štipka, aby paradajková polievka mala lahodnú chuť.
Ak je vaša paradajková polievka príliš kyslá, môžete ju zachrániť štipkou jedlej sódy. Stačí pridať štipku jedlej sódy (približne pol čajovej lyžičky na 5 litrov) do hrnca s paradajkovou polievkou a tá neutralizuje kyslú chuť. Nebojte sa, neskôr ju v polievke nebudete cítiť. Toto nie je jediný spôsob, ako zachrániť príliš kyslú polievku.
- Smotana: polievku vybieli a zároveň pomôže neutralizovať príliš kyslú chuť.
- Tekvica: stačí pridať trochu uvarenej a rozmixovanej zeleniny alebo hotové pyré. Nielenže dodá zaujímavú farbu, ale paradajkovú polievku aj osladí.
- Zemiaky: uvarené v polievke pomôžu zachrániť presolenú aj príliš kyslú polievku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na paradajkovú polievku. Klasická paradajková polievka z nedeľného vývaru
Paradajková polievka s vývarom už nebude nudná. O chuť a vôňu sa postará trik starej mamy Jozefíny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.