Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti, Zdravie,

Siahnete po ďalšej káve? Môže to byť jeden z príznakov nedostatku horčíka

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio/Annette Aigner/Pixabay). Ak má telo nedostatok horčíka, hovoríme o hypomagneziémii. Jednou z jej príčin a tiež dôsledkov je časté užívanie kávy. Prečo? A...

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio/Annette Aigner/Pixabay).

Ak má telo nedostatok horčíka, hovoríme o hypomagneziémii. Jednou z jej príčin a tiež dôsledkov je časté užívanie kávy. Prečo? A ako inak sa nedostatok horčíka v tele prejavuje.

Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio

Prečo je horčík taký dôležitý pre zdravie?

Horčík sa nie nadarmo nazýva „prvok života“. – Je to jeden z kľúčových minerálov pre správne fungovanie vnútorných orgánov. Nízke hladiny horčíka sú spojené so svalovou slabosťou, únavou, nedostatkom energie, problémami so sústredením a poruchami spánku. Zoznam by mohol pokračovať.
Normálna koncentrácia horčíka v krvnom sére je od 0,65 do 1,2 mmol/l, kde mmol znamená milimoly a l nie je nič iné ako liter. Zdravá žena by mala svojmu telu denne dodať približne 300 až 320 mg. U mužov je denná potreba horčíka 400-420 mg. U detí, tehotných žien a chorých ľudí bude potrebná dávka odlišná.

Je možné bez testov zistiť, že telu chýba horčík? Áno. Vysiela množstvo signálov, ktoré by mali vzbudiť našu ostražitosť a podporiť skúmanie. Niektoré z nich sa dajú ľahko zameniť za infekciu, nespavosť alebo prepracovanosť.

Odkiaľ pochádza nedostatok horčíka?

Za nedostatok horčíka môže byť zodpovedný chronický stres, ktorý spôsobuje, že bunky majú väčšiu potrebu tejto živiny a rýchlejšie ju spotrebujú.

Na nedostatok horčíka má vplyv aj nešetrný životný štýl: nedostatok spánku, zlá strava, stimulanty. Nadmerné pitie energetických nápojov s obsahom kofeínu alebo teínu zasa prispieva k rýchlejšiemu metabolizmu horčíka, a ak nie je správne dopĺňaný – vzniká jeho nebezpečný nedostatok.

Pitie veľkého množstva kávy – príčina a príznak nedostatku horčíka. Prečo.

Siahnutie po ďalšej káve je príčinou aj príznakom nedostatku horčíka. Hoci štúdia za štúdiou dokazuje, že káva sama o sebe horčík nevyplavuje, a dokonca ho môže dopĺňať, pitie veľkého množstva kávy môže mať diuretický účinok, čo následne vedie k poruchám elektrolytov a ochudobňuje telo o minerály vrátane horčíka.

Samozrejme, jedna alebo dve kávy denne zapité pohárom vody a správnou stravou nám nepomôžu. Nedostatky sa prejavia, ak zanedbáme aj pravidelnú hydratáciu a stravu.

Čo však robiť, keď jednoducho pocítite potrebu siahnuť po ďalšej káve? Neustále zívanie a pocit nespavosti alebo únavy môže byť spôsobené práve nedostatkom horčíka, ktorý negatívne ovplyvňuje nervový systém a súvisí aj s hypoxiou v dôsledku zlej funkcie srdcovo-cievneho systému.

Znížená koncentrácia, nadmerná podráždenosť a ospalosť sú spôsobené nedostatočnou produkciou energie na bunkovej úrovni. Horčík je zodpovedný za reguláciu vodno-elektrolytovej rovnováhy, takže dehydratácia alebo pokles krvného tlaku tiež vyvolávajú príznaky v podobe chronickej únavy.

V takejto situácii je prirodzeným reflexom siahnuť po ďalšej káve, ktorá ako diuretikum môže dodatočne vyplavovať horčík z tela. A tak sa dostávame do začarovaného kruhu nedostatku horčíka a únavy. Namiesto pitia kávy za kávou preto skúste doplniť stravu o potraviny bohaté na horčík. Je tiež dobré nechať si skontrolovať hladinu horčíka a v prípade potreby užívať doplnky horčíka.

Aké ďalšie príznaky okrem únavy a chuti na kávu spôsobuje nedostatok horčíka?

Foto: pexels.com/Annette Aigner

Šklbanie viečok a svalové kŕče? Chýba vám horčík

Horčík je zodpovedný za správnu funkciu svalov. Ak ho telo začne mať nedostatok, môžu sa objaviť silné a bolestivé kŕče. Príznakom nedostatku horčíka môže byť aj necitlivosť, mravčenie v rukách a nohách alebo dokonca poruchy citlivosti v tvári.

Bolestivé kŕče nemusíte pociťovať len v lýtkach, hoci to je skutočne jedna z najčastejších oblastí, kde sú postihnuté. Ďalším typickým miestom, kde sa prejavuje nedostatok horčíka, je tvár a okolie očí – tu najmä tzv. poskakovanie alebo šklbanie viečok.

Okrem toho sa na tele môžu objaviť aj iné kŕče alebo tiky. U ľudí s hypomagneziémiou sa niekedy vyskytujú zášklby pier alebo nekontrolované grimasy tvárových svalov. Všetky tieto príznaky sú spôsobené abnormálnym nervovým vedením, na ktorom sa podieľa horčík. Dochádza totiž k zvýšenému toku vápnika do nervových buniek, čo následne vedie k ich nadmernej vzrušivosti. Nervové bunky prenášajú impulzy do svalov, ktoré sa intenzívne sťahujú, čo spôsobuje bolesť.

Výbuchy hnevu, podráždenosť a agresivita u ľudí s nedostatkom horčíka

Nedostatok horčíka sa môže prejaviť aj zmenami v správaní. Ľudia trpiaci nedostatkom tohto prvku majú problémy so sústredením a ťažkosti so zapamätaním si nových informácií, takže pôsobia chaoticky, neorganizovane, zabúdajú alebo sú dokonca menej inteligentní.

So znižujúcou sa hladinou horčíka sa znižuje aj tolerancia voči stresovým faktorom, zvyšuje sa napätie, podráždenosť a dokonca agresívne myšlienky alebo správanie. Nedostatok horčíka tiež prispieva k záchvatom paniky a úzkosti.

Nedostatok horčíka a vypadávanie vlasov

Vaša kefa zbiera viac vlasov ako zvyčajne? Odtok v sprche je upchatý vlasmi alebo ste si možno všimli hrubšie kučery, rednúce obočie či mihalnice? To všetko môže byť na vine nedostatok horčíka. Ak je hladina hormónov v norme a na vypadávanie vlasov nemajú vplyv žiadne iné ochorenia, napríklad dermatologické, mali by ste sa pozrieť na obsah horčíka vo vašej strave.

Tento horčík sa podieľa na tvorbe ATP (adenozíntrifosfátu), vysokoenergetickej zlúčeniny, ktorej úlohou je dodávať energiu všetkým bunkám v tele. Bunkové delenia vlasovej matrice ho využívajú na správny rast, a ak ho je nedostatok, dochádza k nadmernému vypadávaniu vlasov.

Ďalšie príznaky nedostatku horčíka

Medzi príznaky nedostatku horčíka patria:

  • búšenie srdca, pocit nepravidelného srdcového rytmu,
  • abnormality EKG,
  • poruchy elektrolytov,
  • bolesti hlavy a závraty, migrény, poruchy spánku, problémy s koncentráciou, pamäťou, podráždenosť,
  • vypadávanie vlasov,
  • lámavosť nechtov,
  • v závažných prípadoch: záchvaty a poruchy vedomia.
Foto: pexels.com/Pixabay

Čo robiť pri nedostatku horčíka?

Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve a čiastočne v dvanástniku, takže jeho nedostatok sa dá ľahko odstrániť vhodnou stravou. Konzumácia jedál bohatých na tento prvok pomôže predísť jeho nedostatku, ale nie je to jediná vec, ktorá má priamy vplyv na jeho hladinu v tele.

Horčík sa do tela dodáva najmä prostredníctvom potravín (bohaté na horčík sú napríklad kakao, mandle, slnečnicové semienka, pohánkové krúpy, horká čokoláda, lieskové oriešky alebo arašidy, ovsené vločky). Príliš chudobná strava a podvýživa a pitie alkoholu patria medzi hlavné príčiny nedostatku tohto prvku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nedostatok oslabuje, vyvádza z rovnováhy a spôsobuje kŕče. Tieto výrobky obsahujú najviac horčíka

Pridajte do kávy olivový olej. Vaše telo sa vám poďakuje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Naneste na päty a rozlúčte sa s nevzhľadnými, bolestivými prasklinami. Stojí to menej ako 1 EUR

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kateryna Artsybasheva). Suché a popraskané päty bývajú zdrojom nepohodlia – vyzerajú nevzhľadne a spôsobujú bolesť. V lete, keď oveľa…

Má 124 rokov a je stále panna. Teraz si hľadá manžela. „Niekoho, s kým by som mohla stráviť zvyšok života“

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@AfrimaxEnglish). Theresia sa narodila na samom začiatku 20. storočia. Má 124 rokov a bola svedkom nespočetných dôležitých udalostí po…

Všimli ste si to na nohavičkách? Namiesto toho, aby ste ich odložili do zásuvky, vyhoďte ich rovno do koša

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Pixel-Shot). Koľko rokov nosíte tie isté nohavičky? Nemusíte to hovoriť nahlas. Keď stále vyzerajú v poriadku, je ťažké vyhodiť…

Zabalte si nohy do alobalu. Stačí 30 minút relaxácie. Zažehnáte nepríjemný problém

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Alobal je nenápadný výrobok, ktorý sa zvyčajne nachádza v kuchyni a po ktorom siahame najmä pri varení…

Máte mílie na tvári? Namiesto toho, aby ste ich vytláčali, natrite ich týmto. Vytiahne podkožné vyrážky

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vchal). Mílie na tvári sú malé, biele podkožné vyrážky, ktoré sa vyskytujú vo väčších skupinách. Najčastejšie sa objavujú na…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov