18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe ().
Smaženie mletého mäsa je pre mnohých ľudí každodennou záležitosťou. Je základom pre kotlety, bolonské špagety alebo rôzne druhy nákypov. Nie je možné si nevšimnúť, že počas tepelnej úpravy sa z mäsa uvoľňuje veľké množstvo vody. To následne negatívne ovplyvňuje chuť pokrmu. Ako sa tomu dá zabrániť? Existuje jednoduchý spôsob.
Smaženie mletého mäsa je zdanlivo jednoduchá práca. Ukazuje sa však, že nesprávne zaobchádzanie s mäsom a nedostatok základných vedomostí môžu výrazne ovplyvniť konečný výsledok. Nikto predsa nechce skončiť s vysušeným a nechutným mäsom. Našťastie existujú jednoduché a lacné spôsoby, ako predísť kulinárskym omylom.
Počas smaženia pridajte túto prísadu k mäsu. Okamžite absorbuje prebytočnú vodu
Keď budete mleté mäso smažiť a zistíte, že začína púšťať príliš veľa vody, nepanikárte, len siahnite po…. jedlú sódu. Trocha tohto prášku pomôže udržať viac vody vo vnútri mäsa, takže s týmto trikom nečakajte príliš dlho. V skutočnosti je najlepšie urobiť to hneď na začiatku smaženia.
Jedlá sóda je zásaditá zlúčenina, ktorej pridanie ovplyvňuje štruktúru bielkovín obsiahnutých v mletom mäse. Pridaním jedlej sódy počas smaženia si zaručene zachováte vlhkosť, jemnú chuť a šťavnatosť mäsa.
Koľko sódy pridať do mäsa? Pomery sú tu mimoriadne dôležité
Tak ako pri všetkom v kuchyni, aj tu záleží na pomeroch. Ak použijete príliš veľa sódy, mäso môže byť kyslé a nechutné. Na druhej strane, príliš málo sódy bikarbóny nesplní svoju úlohu a mleté mäso ešte stratí príliš veľa vlhkosti.
Toto pravidlo je našťastie jednoduché na zapamätanie. Na pol kila mäsa použite 1/3 plochej čajovej lyžičky jedlej sódy. Navyše je najlepšie pridať sódu ešte pred začatím smaženia. Dôkladne ju premiešajte s mäsom a odložte na 15 minút. Po uplynutí tejto doby môžete mleté mäso smažiť ako zvyčajne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kváskové cesto bez miesenia? Zapamätajte si poradie ingrediencií. Potom premiešame a je to hotové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.