Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Zlodeji vitamínov. Zoznam najhorších výživových kombinácií

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré...

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).

Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré si uvedomiť, ktoré druhy zeleniny by sa nemali navzájom kombinovať. Mimoriadne dôležitá je aj správna príprava. Zistite, ako ich variť, aby ste sa uistili, že pri tom nestratíte cenné vitamíny a živiny.

Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov a cenných minerálov. Aby sme však pri varení nestratili väčšinu z nich, musíme mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Zistite, ako ničíme vitamíny a ako sa pred tým môžeme chrániť.

Čo ničí vitamíny?

Výskum ukázal, že neexistuje jediný správny spôsob prípravy zeleniny. Vplyvom tepelnej úpravy niektoré látky strácajú svoje vlastnosti a iné ich získavajú. Štúdia uskutočnená v Nemecku ukázala, že ľudia, ktorí jedia prevažne surovú zeleninu, prijímajú veľké množstvo betakaroténu, ale ich príjem lykopénu je podpriemerný.

Z toho vyplýva, že pri príprave ovocia a zeleniny neexistuje žiadne všeobecné pravidlo. Rôzne zlúčeniny sa strácajú za rôznych podmienok. Z tohto dôvodu je vhodné si uvedomiť, že zeleninu a ovocie by sme mali prijímať v rôznych formách pri každom jedle.

Aké vitamíny sa strácajú počas varenia?

Varenie negatívne ovplyvňuje vitamíny rozpustné vo vode. Pri tomto procese trpia najmä vitamín C a vitamíny skupiny B a polyfenoly. Dobrým príkladom je konzervovaný hrášok a mrkva. Táto zelenina obsahuje až o 85-95 % menej vitamínu C ako jej surová forma. Dobre to ilustruje aj príklad špenátu. Ten pri tepelnej úprave stráca až 75 percent svojho obsahu vitamínu C.

V prípade zeleniny obsahujúcej lykopén, ako sú paradajky, má však teplota priaznivý účinok. Umožňuje lykopénu uniknúť a naše telo ho dokáže absorbovať vo väčšom množstve. Preto nájdete viac tejto cennej látky v kečupe ako v surovej paradajke.

Vitamíny a látky rozpustné v tukoch sú odolné voči vareniu. Patria sem vitamíny A, D, E a K, ako aj karotenoidy. V prípade cukety alebo brokolice sa varenie môže tiež ukázať ako priaznivejšia forma spracovania.

Ako pečenie ovplyvňuje obsah vitamínov?

Pri pečení trpia zlúčeniny, ktoré sa pri vysokých teplotách rozkladajú. Patrí medzi ne vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, ako aj draslík a kyselina listová. Napriek tomu je úbytok týchto látok počas pečenia relatívne malý.

Pri pečení sa riaďte zásadou, že čím dlhší je proces, tým viac živín sa stratí.

Ničia metódy spracovania zeleniny vitamíny?

Najhorším spôsobom spracovania zeleniny je vyprážanie. Zelenina nielenže stráca svoje vlastnosti, ale absorbuje aj tuk, ktorý výrazne zvyšuje jej kalorickú hodnotu a sťažuje jej trávenie. Okrem toho použitie nevhodného oleja s vysokým bodom zadymenia môže mať za následok, že pokrmy budú obsahovať nezdravé zlúčeniny, ktoré sú produktom vyprážania.

Výhodným spôsobom prípravy zeleniny je varenie v pare. V priemere sa týmto procesom nestratí viac ako 15 % vitamínov.

Ukázalo sa, že mikrovlnná rúra má len malý vplyv na stratu výživových látok v potravinách. Podľa štúdie z roku 2007 zelenina, ktorá sa v nej pripravuje, stráca len do 10 % svojej výživovej hodnoty.

Ako vplýva mrazenie na ovocie a zeleninu?

Málokto si uvedomuje, že mrazenie môže negatívne ovplyvniť aj živiny obsiahnuté v ovocí a zelenine. Najcitlivejšie sú naň antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Čím dlhšie skladujeme produkty v mrazničke, tým menšiu výživovú hodnotu majú. Po šesťmesačnom skladovaní mrazených potravín sa stráca až 50 % obsahu vitamínu C.

Zlodeji vitamínov alebo najhoršie kombinácie potravín

Kombinácia rôznych potravín nám v niektorých prípadoch nemôže priniesť zamýšľané výhody. Často sa stáva, že zle skombinovaná zelenina môže telu sťažiť vstrebávanie látok, ktoré obsahuje. Okrem toho môžu kombinácie niektorých živín spôsobiť tráviace problémy a iné gastrointestinálne ťažkosti.

Tu je zoznam najčastejších nepriaznivých kombinácií potravín:

  • ružičkový kel, karfiol, brokolica, kel, kapusta a morské ryby
  • čerstvé paradajky a uhorky
  • biely syr a paradajky
  • rastlinné oleje a tučné ryby (sleď, makrela, losos, sardinky)
  • mäso a zemiaky
  • červené mäso a víno

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Smrdí a nechutí, ale funguje! Ako sa robí cibuľový sirup? Osvedčený patent od starých mám

Tri prípravky na nedostatky. Rýchle doplnenie zásob v tele


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nielen kvôli vašim kostiam. Prečo sa oplatí užívať vitamín D?

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Pokrovsky). Ako sme nedávno zistili, vitamín D je nielen skvelou podporou pre pre zdravý vývoj kostí, ale má…

Odporúčala ich svätá Hildegarda. Majú priaznivý účinok na pankreas a pečeň

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na…

Odkiaľ pochádzajú pečeňové škvrny? Nemajú nič spoločné s týmto orgánom

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lek in a BIG WORLD). Pečeňové škvrny, známe aj ako pigmentové alebo starecké škvrny, sa najčastejšie začínajú objavovať okolo…

Jedna z najviac podceňovaných druhov zeleniny. Jedzte denne pre zdravie čriev a pokožky

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/greatstockimages). Zvyčajne ho považujeme len za prísadu, ktorá zvýrazňuje chuť jedál. Prečo jesť pór? Sám Nero bol veľkým labužníkom…

Toto ovocie je „čierne zlato“. Má takmer 4-krát viac vitamínu C ako citrón. Chráni zrak, mozog a obličky

4.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tania Vino). Čierne ríbezle sú známe už po stáročia a sú cenené nielen pre svoju chuť. Čierne ríbezle sa…

Auto Trendy

Je dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Aby mohli vozidlá jazdiť po cestách, musia spĺňať určité minimálne bezpečnostné kritériá. Ale ak sú na prahoch, karosérii alebo iných miestach pod vozidlom hrdzavé časti,…

Mitsubishi Outlander PHEV (2025): Prvé fotografie európskej verzie

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Takto vyzerá nové vydanie pre NemeckoMitsubishi Motors Europe pokračuje vo svojej produktovej ofenzíve a investíciách na európskom trhu premiérou nového modelu Outlander PHEV v segmente…

Najhoršie ojazdené autá. Tento rebríček je prešľap za prešľapom

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis - náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie najčastejších porúch. Takto hodnotí ojazdené vozidlá…

Tento Rolls-Royce Spectre má jedinečný dúhový lak

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Išlo o jednorazovú zákazku pre významného amerického zákazníka s dúhovým holografickým lakom. Divízia Rolls-Royce, ktorá sa zaoberá zákazkovou výrobou, pokračuje v realizácii objednávok až do…

Renault: Zbohom F1, vitajte superautomobil Alpine EV

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Francúzska značka sa podpisuje pod projekt motora Alpine F1. Stredisko Viry-Châtillon sa stáva Alpine Hypertech. Po mesiacoch fám a predovšetkým hnevu zamestnancov (hoci bez narušenia…

Videl som nové Mitsubishi Outlander. Má spotrebu 0,8 litra na 100 km. Ale ako?

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nový Mitsubishi Outlander je veľký, výborne vybavený a dostupný len ako hybrid. Stratil svoju veľkú predajnú výhodu - v Európe bude mať len päť miest…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov