18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré si uvedomiť, ktoré druhy zeleniny by sa nemali navzájom kombinovať. Mimoriadne dôležitá je aj správna príprava. Zistite, ako ich variť, aby ste sa uistili, že pri tom nestratíte cenné vitamíny a živiny.
Zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov a cenných minerálov. Aby sme však pri varení nestratili väčšinu z nich, musíme mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Zistite, ako ničíme vitamíny a ako sa pred tým môžeme chrániť.
Čo ničí vitamíny?
Výskum ukázal, že neexistuje jediný správny spôsob prípravy zeleniny. Vplyvom tepelnej úpravy niektoré látky strácajú svoje vlastnosti a iné ich získavajú. Štúdia uskutočnená v Nemecku ukázala, že ľudia, ktorí jedia prevažne surovú zeleninu, prijímajú veľké množstvo betakaroténu, ale ich príjem lykopénu je podpriemerný.
Z toho vyplýva, že pri príprave ovocia a zeleniny neexistuje žiadne všeobecné pravidlo. Rôzne zlúčeniny sa strácajú za rôznych podmienok. Z tohto dôvodu je vhodné si uvedomiť, že zeleninu a ovocie by sme mali prijímať v rôznych formách pri každom jedle.
Aké vitamíny sa strácajú počas varenia?
Varenie negatívne ovplyvňuje vitamíny rozpustné vo vode. Pri tomto procese trpia najmä vitamín C a vitamíny skupiny B a polyfenoly. Dobrým príkladom je konzervovaný hrášok a mrkva. Táto zelenina obsahuje až o 85-95 % menej vitamínu C ako jej surová forma. Dobre to ilustruje aj príklad špenátu. Ten pri tepelnej úprave stráca až 75 percent svojho obsahu vitamínu C.
V prípade zeleniny obsahujúcej lykopén, ako sú paradajky, má však teplota priaznivý účinok. Umožňuje lykopénu uniknúť a naše telo ho dokáže absorbovať vo väčšom množstve. Preto nájdete viac tejto cennej látky v kečupe ako v surovej paradajke.
Vitamíny a látky rozpustné v tukoch sú odolné voči vareniu. Patria sem vitamíny A, D, E a K, ako aj karotenoidy. V prípade cukety alebo brokolice sa varenie môže tiež ukázať ako priaznivejšia forma spracovania.
Ako pečenie ovplyvňuje obsah vitamínov?
Pri pečení trpia zlúčeniny, ktoré sa pri vysokých teplotách rozkladajú. Patrí medzi ne vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, ako aj draslík a kyselina listová. Napriek tomu je úbytok týchto látok počas pečenia relatívne malý.
Pri pečení sa riaďte zásadou, že čím dlhší je proces, tým viac živín sa stratí.
Ničia metódy spracovania zeleniny vitamíny?
Najhorším spôsobom spracovania zeleniny je vyprážanie. Zelenina nielenže stráca svoje vlastnosti, ale absorbuje aj tuk, ktorý výrazne zvyšuje jej kalorickú hodnotu a sťažuje jej trávenie. Okrem toho použitie nevhodného oleja s vysokým bodom zadymenia môže mať za následok, že pokrmy budú obsahovať nezdravé zlúčeniny, ktoré sú produktom vyprážania.
Výhodným spôsobom prípravy zeleniny je varenie v pare. V priemere sa týmto procesom nestratí viac ako 15 % vitamínov.
Ukázalo sa, že mikrovlnná rúra má len malý vplyv na stratu výživových látok v potravinách. Podľa štúdie z roku 2007 zelenina, ktorá sa v nej pripravuje, stráca len do 10 % svojej výživovej hodnoty.
Ako vplýva mrazenie na ovocie a zeleninu?
Málokto si uvedomuje, že mrazenie môže negatívne ovplyvniť aj živiny obsiahnuté v ovocí a zelenine. Najcitlivejšie sú naň antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Čím dlhšie skladujeme produkty v mrazničke, tým menšiu výživovú hodnotu majú. Po šesťmesačnom skladovaní mrazených potravín sa stráca až 50 % obsahu vitamínu C.
Zlodeji vitamínov alebo najhoršie kombinácie potravín
Kombinácia rôznych potravín nám v niektorých prípadoch nemôže priniesť zamýšľané výhody. Často sa stáva, že zle skombinovaná zelenina môže telu sťažiť vstrebávanie látok, ktoré obsahuje. Okrem toho môžu kombinácie niektorých živín spôsobiť tráviace problémy a iné gastrointestinálne ťažkosti.
Tu je zoznam najčastejších nepriaznivých kombinácií potravín:
- ružičkový kel, karfiol, brokolica, kel, kapusta a morské ryby
- čerstvé paradajky a uhorky
- biely syr a paradajky
- rastlinné oleje a tučné ryby (sleď, makrela, losos, sardinky)
- mäso a zemiaky
- červené mäso a víno
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Smrdí a nechutí, ale funguje! Ako sa robí cibuľový sirup? Osvedčený patent od starých mám
Tri prípravky na nedostatky. Rýchle doplnenie zásob v tele
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.