19.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry shutterstock/Nekrasov Eugene).
Čajová usadenina je jedným z najlepších domácich hnojív pre rastliny v črepníkoch. Preto ich namiesto vyhodenia do koša po vypití aromatického nálevu znova použite. Čajová usadenina, ktorá je pokladnicou prospešných ingrediencií, vám pomôže rýchlo posilniť vaše premárnené monštrum. Môžete ich tiež kŕmiť oslabeným Spathiphyllum alebo paprade.
Po vypití čaju nikdy nevyhadzujte usadeninu do koša. Tým plytváte jedným z najlepších prírodných hnojív pre rastliny ako monstera, lopatkovec, papraď či fikus. Môžete ju použiť aj na posilnenie oslabenej dracény, brečtanu alebo azalky. Neoľutujete, ak im raz za čas vložíte do kvetináčov čajové lístky.
Prečo dávať čajovú usadeninu do črepníka?
Čajová usadenina je pokladnicou cenných živín, ktoré priaznivo vplývajú na stav črepníkových kvetov. Zahŕňajú okrem iného: draslík, fosfor, vápnik, vitamín C, E, vitamíny B a PP. Okrem toho obsahujú aj cenné triesloviny, aminokyseliny, enzýmy, flavonoidy a saponíny.
Najlepšie však je, že sú aj zdrojom teínu, vďaka ktorému sa rastliny stávajú mohutnejšími a odolnejšími voči chorobám a meniacim sa poveternostným podmienkam. Ak použijete hnojivo z čajových lístkov, vaše lístky monstery opäť potešia zdravou a sýto zelenou farbou. Rastliny v črepníkoch budú rásť ako burina a určite začnú rašiť nové výhonky.
Použite čajové hnojivo týmto spôsobom a posilníte svoje črepníkové rastliny
Najjednoduchší spôsob, ako prihnojiť rastliny čajom, je zmiešať usadeninu s pôdou, mokrou aj sušenou. Toto ošetrenie okamžite zlepšuje jej vlastnosti. Nie je to však jediný spôsob. Usadeniny z čaju môžete zaliať aj teplou vlažnou vodou, počkať niekoľko minút a rastliny zalievať raz za 1,5-2 týždne.
Na hnojenie kvetov sú najlepšie zelené a biele čaje, pretože sa zvyčajne najmenej spracúvajú. Nezabudnite tiež, že na tento účel nepoužívajte sladené a ochutené nálevy, pretože môžu mať negatívny vplyv na stav vašich rastlín.
Takto môžete uschovať čajovú usadeninu, ak si ju chcete uložiť na neskôr
Ak viete, že čajovú usadeninu nespotrebujete hneď, môžete si ju odložiť na neskôr. Na tento účel ich vždy skladujte v dobre uzavretej dóze, pretože v plátennom vrecku alebo na inom mieste môžu rýchlo začať plesnivieť. Kým ich však vložíte do sklenenej misky, musíte ich najskôr poriadne pripraviť, najlepšie sušením v rúre.
Usadeniny položte v tenkej vrstve na pekáč a vložte do rúry na najnižšiu teplotu. Vyberte ich, keď sú suché. Na sušenie čajovej usadeniny môžete použiť aj sušičku húb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchlo uvidíte nové listy zamiokulku. Zalievajte ho jednoduchou zmesou
Prichádzajú mrazy. Toto je posledná chvíľa pre tento postup. Muškáty sa vám poďakujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.