19.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Plytvanie potravinami sa stalo globálnym problémom. Priveľa nakupujeme, priveľa vyhadzujeme, plytváme nielen potravinami, ale aj peniazmi, kde v časoch vysokej inflácie ceny rastú naozaj dramaticky. Aby sme ušetrili peniaze, môžeme si naplánovať nákupy alebo zakúpiť systém vákuového balenia potravín. Ako toto zariadenie funguje a aké príslušenstvo by ste mali mať? Overili sme si výhody vákuovej zváračky.
Stále viac sme ochotní zvoliť si zdravý životný štýl. Veľkú pozornosť venujeme tomu, čo jeme, kde nakupujeme a kvalite produktov ponúkaných v obchodoch. Keďže sme zaneprázdnení medzi prácou a domovom, nie vždy máme čas na prípravu zdravých a vyvážených jedál.
Keď máme čas, radi by sme si pripravili niečo „dopredu“ do chladničky, no bojíme sa o trvanlivosť uskladnených hotových jedál. Skvelým spôsobom pre zaneprázdnených ľudí, ako uskladniť potraviny tak, aby sa nepokazili, je vákuová zváračka, ktorá umožňuje tesne uzavrieť potraviny, zeleninu či ovocie.
Ako funguje vákuovacia zváračka fólií?
Zváračka fólií je kompaktné zariadenie. Ak vám záleží na zdravom životnom štýle a neplytvanie jedlom, určite si preň nájdete miesto vo svojej kuchyni. Tento spôsob skladovania je bezpečný. Zariadenie si vyžaduje špeciálnu fóliu alebo fóliové vrecká, do ktorých umiestňujeme produkty alebo potraviny, ktoré chceme skladovať, a následne zapneme zváračku. Zariadenie znižuje tlak vo vnútri obalu, znižuje kyslík a zvyšuje množstvo CO2. Okraje vrecka sú hermeticky uzavreté zvarením koncov. Nedostatočný prístup vzduchu zaisťuje, že vo vnútri obalu nedochádza k množeniu baktérií, ktoré by spôsobili hnilobu a znehodnotenie potravín.
Vákuovo balené potraviny je možné skladovať v chladničke, mrazničke alebo pri izbovej teplote. Produkty zostanú nielen čerstvé, ale umožnia aj bezpečnú prepravu bez nečistôt a zachovajú si intenzívnu vôňu napríklad rýb alebo syra.
Dobrá rada: surové produkty je najlepšie skladovať v chladničke 18 až 25 dní. Na druhej strane mrazené potraviny možno skladovať až rok.
Vákuové skladovanie potravín – výhody
- pokrmy nestrácajú svoje vlastnosti a živiny
- umožní predĺžiť čerstvosť produktov až 5-násobne
- vhodné pre mokré a suché výrobky
- zaručuje úspory
- zabraňuje plytvaniu potravinami
- potraviny skladované vo vákuu nemajú prístup k vzduchu
- balené produkty majú obmedzený prístup k baktériám
Aké produkty je možné vákuovo zabaliť?
Vákuové balenie je praktické, efektívne a pohodlné. Po mrazení je to jeden z najpopulárnejších spôsobov, ako predĺžiť trvanlivosť výrobkov a riadu. Neporušený stav: prakticky všetko bude stále čerstvé, aromatické a chutné.
Čo sa dá vákuovo zabaliť?
Syry a údeniny – toto riešenie sa používa v supermarketoch a v tejto forme tieto produkty často kupujeme. Hermeticky uzavriete aj ovocie, zeleninu, chlieb a hotové jedlá a jedlá pripravené doma: halušky, lasagne, polievky. Chlieb z 2-3 dní vydrží čerstvý 7-8 dní. Na balenie koláčov môžete jednoducho použiť vákuovú zváračku.
Stojí za to pamätať, že vákuové balenie predĺži čerstvosť, ale vyžaduje správne skladovanie na tienenom mieste, mimo slnečného žiarenia.
Na čo si dať pozor pri kúpe zváracieho stroja?
Výkon zariadenia je dôležitý, pretože je zodpovedný za rýchlosť zvárania. Oplatí sa vyberať prístroje s výkonom 100-120 W. Čím vyšší tlak, tým kvalitnejšie vákuové balenie a tým dlhšie vydržia potraviny čerstvé.
Pozor si dajte aj na dĺžku tesniaceho pásu, ktorá môže byť od 20 do 50 cm – čím je dlhší, tým je možné použiť vrecia a obaly s väčšou kapacitou. Dôležitý je aj počet zvarov, môže mať dva alebo tri – čím viac, tým je tesnenie tesnejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dá sa chlieb zmraziť? Pod jednou podmienkou. Len tak bude mäkký a zostane čerstvý
Geniálny trik, ako zabrániť zhnednutiu avokáda. Stačí jedna ingrediencia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.