19.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander Prokopenko).
Niektoré jedlá sú tak vhodné pre určité ročné obdobie, že sa pripravujú len vtedy. Aj ja mám jedlá, ktoré najlepšie chutia na jeseň. Jedným z nich je tento koláč, ktorý svojou vôňou priláka aj nejedákov. Pri príprave náplne nemôžete nič pokaziť koreninami.
Slaný koláč je chutný a výživný pokrm, ktorý môže byť prekvapením na stole. Krehké cesto, ktoré je vystlané výraznou a vždy zaujímavou náplňou, je jedlo, ktoré mizne veľmi rýchlo. Jeho ľahkosť vás núti siahnuť po ďalšom kúsku, a než sa nazdáte, celý podnos je preč.
Tentoraz vám chceme predstaviť recept na koláč s cibuľovou náplňou. Okrem veľkého množstva tejto zeleniny môžete ochutnať tavený žltý syr, ako aj zmes korenín a smotany. Ak chcete koláču dodať ešte hlbšiu chuť, môžete doň vhodiť malú štipku muškátového orieška alebo zázvoru.
Cibuľový koláč recept
Prísady na cesto:
- 350 g celozrnnej múky,
- 125 g masla,
- celé vajce,
- jeden žĺtok,
- štipka soli.
Prísady na plnku:
- 500 g cibule,
- 50 g masla,
- 100 g žltého syra,
- 2 vajcia,
- 150 g 18% smotany,
- čajová lyžička sladkej mletej papriky,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy
- Prípravu začnite prípravou krehkého cesta. Do väčšej misy preosejte celozrnnú múku, pridajte vychladnuté a nakrájané maslo, rozšľahajte vajce, pridajte žĺtok a soľ. Všetko dôkladne premieste, kým nevznikne jednotné a hladké cesto. Keď je hotové, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte do chladničky asi na 45 minút.
- Počas tejto doby sa môžete pustiť do prípravy náplne. Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na tenké kolieska. Na panvici rozohrejte maslo a keď je dostatočne horúce, na ňom orestujte zeleninu. Cibuľa by mala mať zlatistú farbu, a keď sa tak stane, stiahnite ju z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté cesto dôkladne nalejte do formy. Potom naň položte osmaženú cibuľu. Posypte strúhaným žltým syrom.
- Do misky rozbijte dve vajcia a rozšľahajte ich vidličkou. Pridajte smotanu, sladkú papriku, soľ a korenie. Premiešajte a zalejte syrom.
- Celé to vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 minút. Po tomto čase je koláč pripravený na podávanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoládový koláč na rýchlo. Príprava vám zaberie 5 minút a vôňa sa bude šíriť po celom dome
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.