20.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mythja).
Večera pre celú rodinu za maximálne 5 eur? Je to možné. Stačí použiť to, čo už máte v chladničke alebo v kuchynských skrinkách. Môžete si kúpiť aj tie najlacnejšie suroviny a použiť ich na vytvorenie chutného a sýteho jedla. Tu je niekoľko návrhov, ktoré vás nebudú stáť viac ako 5 €. Sú ideálne na jesenné a zimné obdobie.
Lacná večera nemusí nutne znamenať nevýraznú, nudnú chuť alebo neatraktívny vzhľad. Hovorí sa, že dobrý kuchár dokáže pripraviť chutné a sýte jedlo z tých najjednoduchších, najľahších a najlacnejších surovín – dokonca aj zo zvyškov. Stačí len trochu fantázie a jedlo bude hotové za okamih. Za 5 € môžete pripraviť chutnú polievku, cestoviny, ryžu alebo zemiakové jedlo. Môžete použiť čokoľvek, čo už máte v chladničke alebo je dostupné v obchodoch za zvýhodnené ceny. Tu sú návrhy na geniálne jedlá na večeru, ktoré stoja naozaj málo.
Večera za 5 eur – špagety v paradajkovej omáčke
Špagety vo vegánskej verzii môžu byť rovnako chutné a sýte ako mäsová verzia. Navyše ich môžete pripraviť naozaj lacno – potrebujete len niekoľko surovín.
Ingrediencie:
- špagety
- paradajky nakrájané na plátky z konzervy
- niekoľko cherry paradajok
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- bazalka a oregano
- soľ a korenie
- voliteľne parmezán na posypanie
Spôsob prípravy:
- Uvarte cestoviny al dente v osolenej vode.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na panvici, potom pridajte prelisovaný cesnak.
- Niekoľko minút smažte spolu s cherry paradajkami na veľmi slabom plameni. Potom pridajte paradajky z konzervy a všetko smažte niekoľko minút naraz.
- Pridajte korenie a premiešajte.
- Uvarené cestoviny dajte na taniere a zalejte paradajkovou omáčkou. Posypeme strúhaným parmezánom.
Večera za 5 eur – zeleninová polievka so slaninou
Mimoriadne aromatická, chutná, hrejivá a lacná polievka – ideálna na jeseň a zimu. Ako ju pripraviť? Je to veľmi jednoduché.
Ingrediencie:
- zemiaky – 3 ks.
- 1 veľká červená paprika
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1 veľká cibuľa
- 2 PL oleja
- 70 g údenej slaniny
- 1 PL múky
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 3 PL 12 % smotany
Spôsob prípravy:
- Cibuľu a papriku nakrájame na kocky a smažíme na oleji asi 4-5 minút. Slaninu rozpustíme na samostatnej suchej panvici. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Zeleninu pridáme do hrnca, zalejeme litrom vývaru a varíme 15 minút. Potom pridajte opečenú slaninu.
- Zmiešajte smotanu s múkou a pridajte do polievky. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Posypte petržlenovou vňaťou.
Večera za 5 eur – lenivé pirohy
Lenivé pirohy sú chutnou, ale rýchlou a lacnou večerou. Môžete ich podávať so strúhankou, maslom alebo cukrom a ovocím.
Ingrediencie:
- 150 g pšeničnej múky
- 500 g polotučného alebo tučného tvarohu
- 3 vajcia
- soľ
Spôsob prípravy:
- Oddeľte bielky od žĺtkov a vložte ich do samostatných misiek.
- Do žĺtkov pridáme tvaroh, roztlačíme a spojíme vidličkou.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pridáme k zmesi a premiešame stierkou.
- Pridáme múku a jemne spojíme. Cesto by malo byť mierne lepkavé.
- Cesto preložíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a urobíme dlhý valček, ktorý potom nakrájame na malé kúsky.
- Vodu mierne osolíme a privedieme do varu, potom do nej po častiach hádžeme nakrájane kúsky.
- Varte asi 3 – 4 minúty, potom ich vyberte pomocou cedidla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špagety – recept na večeru za 10 minút. Cesnak, syr a studený olej sú dôležité
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.