20.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Cairomoon).
Jablkový koláč je dezert, ktorý je tak dokonalý, že sa ho neoplatí meniť. Aj s takýmito koláčikmi sa však dá trochu experimentovať. Svedčí o tom aj tento recept a to, čo z neho vzíde, vám vyrazí z hlavy. Toto pečenie prevyšuje tradičný recept.

Krehké cesto plnené šťavnatými jablkami je jesenné pečivo, ktoré sa musí upiecť aspoň raz. Pri jeho príprave vychádzame z receptu, ktorý poznáme, ktorý je v rodine už celé generácie. Tento recept však presahuje normu a ukazuje, že toto pečenie sa dá urobiť aj inak. Jedna ingrediencia je mimoriadne odvážna a málokto by si myslel, že sem patrí.
Jablkový koláč so smotanou môže spôsobiť poriadny rozruch medzi ľuďmi, ktorí tento koláč milujú. Takto ich robí málokto. Dá sa však povedať, že práve ona tomu celému dodáva krémovú chuť a jemnosť. Po upečení sa oplatí celý posypať práškovým cukrom, ktorý teplý koláč ešte viac osladí.
Recept na jablkový koláč so smotanou
Ingrediencie na koláč
- 250 g pšeničnej múky
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 5 vajec
- kôra z jedného citróna.
Ingrediencie na náplň
- 4 veľké jablká
- 200 ml kyslej smotany
- 3 vajcia
- 2 polievkové lyžice jemného cukru
- 1 lyžička škorice
Spôsob prípravy
- Než začnete pripravovať koláč, vyberte z chladničky potrebné ingrediencie, mali by mať izbovú teplotu.
- Mäkké maslo dáme do misky a pridáme práškový cukor. Pomocou mixéra pri strednej rýchlosti rozmixujte ingrediencie do hladka. Akonáhle sa to stane, začnite postupne pridávať vajcia za stáleho miešania. Ingrediencie by sa mali navzájom kombinovať.
- Do tejto hmoty nasypeme preosiatu múku a pridáme aj nastrúhanú citrónovú kôru. Znova premiešajte, aby sa spojili.
- Vypracované cesto dáme na vymastený plech. Na popichanie použite vidličku.
- Umyte a ošúpte jablká a odstráňte jadierka. Nakrájajte ich a položte na koláč.
- Smotanu nalejeme do misky, pridáme cukor a škoricu a premiešame. Nakoniec pridajte vajcia a dôkladne premiešajte, až kým nebude hmota jednotná. Pripravenou zmesou zalejeme ovocie.
- Jablkový koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 35 minút. Po uplynutí tejto doby necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Našla som dokonalé jesenné jedlo. Cesto je krehké a takúto náplň nikde inde nenájdete
Ukázala, ako sa čistí kuracie filé. Nie každý to vie. „Najlepší trik všetkých čias“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.