20.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Redakcia Vášeň v tebe ).
Hoci sa zdá, že vývar je najmenej komplikovaná polievka, jej varenie môže byť skutočnou výzvou. Je ľahké ju pokaziť. Zakalená a mdlá môže pokaziť náladu. Čo sa dá urobiť, aby bola polievka čistá? Ako zachrániť zakalený vývar?
Vývar je skutočnou kráľovnou slovenských polievok. Tradične sa varí počas nedieľ, varí sa niekoľko hodín a svojou chuťou poteší mnohých. Pre mnohých je to jednoduché jedlo, ale niektorí s ním zápasia, akoby to bol ten najzložitejší pokrm. Dôvodom neúspechu pri varení vývaru sú jednoduché chyby. Aké to sú a ako sa im vyhnúť?
Čo možno urobiť, aby sa vývar nezakalil? Ako zachrániť zakalený vývar?
Príčinou zakaleného vývaru je zvyčajne prílišný zhon. Vývar si vyžaduje trpezlivosť. Čím pomalšie sa varí, tým má lepšiu chuť a konzistenciu. Trpezlivosť a precíznosť si vyžaduje aj zachytávanie takzvanej peny, t. j. bielych usadenín z mäsových bielkovín.
Niektorí ľudia môžu vývar po uvarení mäsa prepasírovať cez jemné sitko a to ešte pred pridaním očistenej zeleniny. Ale číry a čistý vývar môžete uvariť aj bez toho, aby ste stáli nad hrncom s cediacou lyžicou. Ako? Stačí, ak každú chvíľu pridáte pol pohára studenej vody. Tým sa vývar ochladí, čím sa zabráni tvorbe usadenín. Takto temperovaná polievka nebude zakalená. Existuje aj iný spôsob – stačí pridať lyžicu silného alkoholu.
Ako zachrániť zakalený vývar? Už naše babičky si s týmto problémom vedeli poradiť. Všetko, čo potrebujete, je vaječný bielok. Bielok vyšľahajte do vývaru a počkajte, kým sa zrazí. Potom pozbierajte penu a vývar bude dokonale číry.
Ako uvariť dokonalý vývar? Dávajte pozor na jeden dôležitý detail
Kľúčom k úspechu je predovšetkým dobré mäso. Mnohí ľudia odporúčajú variť vývar z dvoch rôznych druhov mäsa, ale na prípravu chutnej polievky stačia aj kuracie krídla. Dôležité je, aby bolo mäso čerstvé a kvalitné. Zalejte ho studenou vodou, nikdy nie horúcou alebo teplou a položte ho na sporák. Nezabudnite tiež, že vývar by sa mal variť pomaly, na najnižšom stupni, niekoľko hodín. Takto sa zvýrazní chuť mäsa a zeleniny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ukázala, ako sa čistí kuracie filé. Nie každý to vie. „Najlepší trik všetkých čias“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.