20.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Enez Selvi).
Svetová kuchyňa vás na každom kroku prekvapí svojou chuťou aj originalitou. Ak nemáte možnosť cestovať, môžete takéto špeciality ochutnať doma. Teraz je ideálna príležitosť na prípravu tohto dezertu. Jeho sladkosť si zamiluje každý.

Baklava je veľmi obľúbený dezert, ktorý je známy v tureckej, gréckej, bulharskej a perzskej kuchyni. Pripravuje sa zo základu z cesta filo. Niektorí ho však nahrádzajú dostupnejším lístkovým cestom. Vnútro dezertu tvorí veľké množstvo orechov, ako sú pistácie, vlašské orechy alebo mandle. Ďalšie chute dodáva sladký sirup, ktorý sa pripravuje jednoduchým spôsobom.
Ak ste teda fanúšikmi veľmi sladkých dezertov, baklava bude pre vás hitom. Hneď vás však upozorňujeme, že zo stola zmizne tak rýchlo, že sa bez druhej dávky nezaobídete.
Baklava recept
Ingrediencie:
- balíček lístkového cesta
- 100 g mandlí
- 100 g kešu orechov
- 100 g pistácií
- 60 g masla
- 75 g cukru
- 2 PL medu
- 2 PL pšeničnej múky
- 2 PL citrónovej šťavy
- 200 ml vody
Spôsob prípravy:
- Začnite prípravou omáčky. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, citrónovú šťavu a med. Zmes zohrievajte na miernom ohni a občas premiešajte. Prísady by sa mali rozpustiť a spojiť.
- Sirup varte asi 3 minúty, kým nezhustne. Potom ho odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do hrnca vložte maslo a rozpusťte ho. Pripravený plech na pečenie vymastíme tenkou vrstvou rozpusteného tuku.
- Lístkové cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti. Prvý diel zľahka poprášte múkou a rozvaľkajte na veľkosť formy. Vložte ho do formy a vrch potrite rozpusteným maslom.
- Všetky orechy jemne nasekáme alebo pomelieme. Potom ich rozdeľte na dve rovnaké časti. Polovicou z nich posypte koláč vo forme.
- Prvú vrstvu prikryte druhým kúskom lístkového cesta a postup zopakujte.
- Posledný kus cesta položte na vrstvu orechov a jemne pritlačte. Ostrým nožom prekrojte všetky vrstvy, aby vznikli štvorce.
- Vrch baklavy potrieme maslom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 40 minút. Po tomto čase by mal byť vrch zlatistý. Ak sa bojíte, že sa pečivo upečie príliš rýchlo, prikryte ho alobalom.
- Po upečení prelejte baklavu studenou omáčkou a odložte ju vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte chuť na niečo sladké v rýchlosti? Pripravte si rozkošné sušienky!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.