22.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marie C Fields).
Vianoce sú nielen krásnym a čarovným obdobím, ktoré mnohí z nás trávia so svojimi blízkymi. Je to aj čas, keď sa domov premení na továreň tých najkrajších vôní. Obzvlášť nás uchvacujú tie korenisté. Ak je to aj váš prípad, potom sa pustite do práce a pripravte si tie najlepšie vianočné perníky. Tento recept urobí rozruch u každého.
Aké by to boli Vianoce bez perníkov? Pre mnohých z nás je práve korenistá vôňa doma upečených sladkostí esenciou nadchádzajúceho sviatočného obdobia. Urobte si nasledujúce týždne čarovné a vyskúšajte tento spoľahlivý recept na dokonalé medové perníky. Nezabudnite si však sami pripraviť zmes korenia. Dokonca aj vaša svokra bude pozitívne šokovaná.
Ingrediencie:
- 2 šálky pšeničnej múky
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice obľúbeného medu
- 2/3 šálky cukru
- 2 lyžice masla
- 1/4 šálky mlieka (teplého)
- pol čajovej lyžičky nesladeného kakaa
- 2 ploché čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička klinčekového prášku
- 1 čajová lyžička zázvoru
- pol čajovej lyžičky muškátového orieška
- štipka korenia
- štipka kardamónu
- poleva na ozdobu
Najlepšie perníky pod slnkom. Keď ich raz ochutnáte, už nebudete chcieť jesť žiadne iné
- Preosejte múku do misky. Pridajte tekutý med (najlepšie je zohriať ho v hrnci) a všetko spolu premiešajte.
- Do cesta pridajte cukor, sódu bikarbónu, kakao a zmes korenia.
- Potom pridajte na kocky nakrájané maslo a vajcia. Cesto priebežne miesime.
- Nakoniec prilejte teplé mlieko a cesto vyformujte do hladkej, rovnomernej gule.
- Cesto preložte na pomúčenú dosku. Vyvaľkajte ho na tenký plát s hrúbkou najviac 5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary perníkov.
- Všetky surové sušienky opatrne preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Perníčky pečte 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Hotové perníky je najlepšie uzavrieť do plechovky alebo nádoby a nechať ich niekoľko dní alebo aj týždňov odpočívať. Počas tejto doby zmäknú a riziko vylomenia zubov klesne takmer na nulu. Ak to však najväčší gurmáni nevydržia, môžu sa jesť v podstate hneď, najlepšie namočené v horúcom mlieku alebo kakau. Zdobenie perníkov sa naopak odporúča pred samotným podávaním, aby sa poleva v nádobe nerozpadla. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte chuť na niečo sladké v rýchlosti? Pripravte si rozkošné sušienky!
Tento turecký dezert zmizne rýchlejšie ako jablkový koláč. Urobte dvojitú dávku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.