22.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/viarami Pixabay/Erbs55).
Hnedý povlak, nepríjemný zápach a hnusný vzhľad. Pohľad na neumyté plechy na pečenie nás núti opustiť náš domáci plán pečenia v sekunde. Ak nás myšlienka nákupu drahých čistiacich prostriedkov neuspokojuje, siahnite po domácich trikoch, na ktoré budú šikovné gazdinky hrdé. Všetko, čo potrebujeme, je prístup k zelenine vyvolávajúcej slzenie.
Prečo sa musíte starať o plechy na pečenie v rúre?
Po novote voňajúce, dokonale hladké a čisté plechy na pečenie pribalené k rúre sú doplnok, ktorý pravidelným používaním rýchlo stráca svoj dokonalý vzhľad. Časom sa povrch začne pokrývať zaschnutým tukom, zvyškami mäsa a zeleniny alebo vytekajúcou hmotou cesta. Ak okamžite zakročíme, rýchlo získajú svoj lesk. Nie vždy sa nám chce upratovať tak, aby sa kuchyňa po varení leskla.
Zašpinené plechy vložíme do rúry a rýchlo na ne zabudneme. Toto sa deje až do ďalšieho pečenia. Zuhoľnatené zvyšky nielenže vyzerajú nevzhľadne, ale môžu byť aj zdraviu škodlivé a negatívne ovplyvniť chuť pripravovaných pokrmov. Plech pokrytý hrdzou a nečistotami je ideálnym prostredím pre baktérie a početné mikroorganizmy. Ako sa zbaviť problému? Patent je jednoduchý.
Ako vyčistiť špinavý plech na pečenie? Odpoveď je v cibuli
Kuchynské skrinky sú preplnené množstvom chemikálií, z ktorých sa zdá, že všetky prichádzajú do kontaktu so silne znečistenými plechmi na pečenie. Nahromadená mastnota, zvyšky jedla a hrdza v zákutiach sú nepriatelia, ktorí predstavujú výzvu aj pre skúsené gazdinky. Ak prípravky zakúpené v obchode nezaberajú, je čas použiť domáce metódy. Nielenže sú šetrné k vašej peňaženke, ale sú aj ekologické a nespôsobujú žiadne zdravotné problémy.
Nápravu na neporiadny, špinavý a vyhodený plech na pečenie nájdete v obyčajnej cibuli. Ako využiť zeleninu na bojovú úlohu? Stačí ju ošúpať, prekrojiť na polovicu a potom každú časť bohato posypať práškovým cukrom. Znie to šialene, ale efekt je prekvapivý. Cibuľu intenzívne potierajte po celej ploche hrdzavého plechu. V poslednom kroku opláchnite a utrite dosucha.
Čo stojí za úspechom patentu? Tajomstvo spočíva v kyslom pH cibule. Kontakt zeleniny s cukrom spôsobuje ešte intenzívnejšie vylučovanie štiav, čím sa rýchlo odstráni hrdza nahromadená rokmi a ťažko odstrániteľná. Ľudia, ktorí sa neradi nadmerne namáhajú, si môžu všimnúť určitú nevýhodu tejto metódy. Vyžaduje si to čas a silu, aby ste videli prvé výsledky. Našťastie existuje aj alternatívny spôsob.
Rastlinný odstraňovač hrdze na zaschnutú mastnotu z plechu
Dlhodobé drhnutie pekáča s cibuľou prekrojenou na polovice a zasypanou cukrom je nielen časovo náročná záležitosť, ale spôsobuje aj nepríjemné pálenie a slzenie očí. Ak vás už len pomyslenie na vdychovanie dráždivého zápachu núti túto metódu preskočiť, poďme na to trochu inak. Ako vyčistiť plech na pečenie doma?
Ošúpanú cibuľu stačí nasekať nadrobno alebo nastrúhať do misky, pridať lyžicu cukru, poriadne premiešať a položiť na hrdzavú špinu. Teraz už len stačí byť trpezlivý, nastaviť časovač na 2 hodiny a nechať cibuľu robiť svoju vec. Počas tejto doby budú látky prúdiace zo zeleniny v kombinácii s cukrom pôsobiť ako jeden z najlepších odstraňovačov hrdze. Keď uplynie posledná minúta, plech na pečenie dôkladne umyte vodou s prostriedkom na umývanie riadu a utrite dosucha. Patent sa oplatí využiť aj v prípade hrdzavých nožov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pračka nevyperie škvrny na vašom oblečení? Pomôcť vám môže jedna vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.