22.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/olepeshkina).
Jeseň je obdobie, keď môžeme začať experimentovať v kuchyni. Kratšie dni a dlhšie večery tomu veľmi prospievajú. Chladnejšie počasie nás navyše len nabáda k príprave teplých jedál, ktoré nás dokážu rýchlo zahriať. Okrem klasických jedál odporúčame pripraviť aj také, ktoré budú na stole novinkou.
Donedávna sa teplé jedlá vymieňali za chladené. Takto sme sa zachránili pred vlnou horúčav. Teraz sa k nim musíme vrátiť, pretože za oknom sa už objavil nielen prvý sneh, ale aj chlad. Teplé jedlá sú teraz vyhľadávaným tovarom a každý, kto príde domov, by si takéto jedlo rád dal. Aby sme pri ich varení nestáli príliš dlho, je najlepšie siahnuť po receptoch na polievky. Sú triviálne, rýchlo sa pripravujú a dokážu zaplniť brucho.
Chutná zelerová polievka je podceňovaným jedlom na večeru. Málokto siahne po tejto zelenine, keď si chce pripraviť jedlo. V kombinácii s inou zeleninou z nej môžete vytvoriť naozaj chutné jedlo, ktoré budete opakovať každých pár dní. Dôležité je aj korenie a nezabudnite na aromatický vývar. Toto jedlo je hotové za 30 minút.
Zelerový krém, recept
Ingrediencie:
- 1,5 l vývaru,
- 200 ml 18% smotany,
- 800 g zeleru,
- kúsok koreňa zeleru
- kúsok póru,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- pol čajovej lyžičky sušeného tymiánu,
- pol čajovej lyžičky sušenej majoránky,
- petržlenová vňať,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na dne hrnca rozohrejte olej a keď je dostatočne horúci, prihoďte doň cibuľu. Chvíľu ju smažte, kým nezhnedne.
- Zeler a pór nakrájajte nadrobno, zelerový koreň ošúpte a tiež nakrájajte na menšie kúsky. Zeleninu pridajte k cibuli, pridajte aj cesnak, premiešajte a orestujte. Všetko osolíme, okoreníme, zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút.
- Po uplynutí tejto doby odlejte naberačku vývaru do misky. Zmiešajte ho so smotanou a pridajte do hrnca. Pridajte aj dané korenie a premiešajte. Polievku odstavte z ohňa a rozmixujte ju dohladka mixérom.
- Polievku podávajte horúcu. Pridajte hrášok alebo horúcu cesnakovú bagetu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zistíte, kedy je zeler pripravený na zber? Stačí sa pozrieť na listy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.