23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/larisa Stefanjuk).
Aby panvica vydržala dlhé roky, je potrebné sa o ňu správne starať. Mnohí ľudia sa zameriavajú na čistenie vnútra panvice a zabúdajú na jej zadnú stranu. Časté používanie panvice zanecháva na vonkajšej strane nečistoty, ktoré sa ťažko odstraňujú. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ktoré vám pomôžu udržať riad vo výbornom stave. Vyskúšajte domácu pastu a zaschnuté stopy po pripáleninách sa v okamihu rozpustia. Výsledkom bude, že vaša panvica bude ako nová.
Prečo sa dno panvice pripáli?
Panvica je nepochybne nepostrádateľným kuchynským pomocníkom, s ktorým môžete pripraviť mnoho jedál. Napriek tomu, že sa pravidelne čistí, na spodnej strane panvice sa často vytvárajú nevzhľadné škvrny a pripáleniny, ktoré sa nedajú vyčistiť. Prečo sa spodná strana panvice pripáli? Je potrebné si uvedomiť, že práve vonkajšia strana panvice je vystavená vysokým teplotám. V prípade plynových sporákov prichádza tiež často do kontaktu s otvoreným ohňom. Bez ohľadu na materiál panvice sa časom na jej spodnej strane objavia nečistoty a nevzhľadné pripáleniny, ktoré sa ťažko odstraňujú. Preto by sa panvica mala čistiť nielen zvnútra, ale aj zo spodnej strany.
Je pripálenie na dno panvice škodlivé?
Pri čistení panvice mnohí ľudia zabúdajú dôkladne umyť jej spodnú časť. To je však veľká chyba! Škvrny na spodnej strane panvice spôsobujú, že náš riad funguje oveľa horšie. Pri používaní elektrických alebo indukčných varičov takáto panvica navyše znečistí a dokonca poškodí varnú dosku. Okrem toho sa pri nesprávne ošetrovanej panvici povrch veľmi rýchlo zahrieva, čím sa jedlo ľahšie pripáli.
Je pripálenie na dne panvice škodlivé? Je dôležité vedieť, že z varného riadu sa môžu uvoľňovať škodlivé chemické látky, ktoré potom prenikajú do jedla a s ním aj do vášho tela. Preto je lepšie panvicu nezanedbávať a nedopustiť, aby sa na spodnej strane panvice objavili škaredé škvrny a pripáleniny.
Ako vyčistiť pripálené dno panvice? Vyrobte si domácu pastu
Čistenie panvice zospodu sa môže zdať náročné a zdĺhavé. Ukazuje sa, že to tak nie je – stačí si len vybrať správny čistiaci prostriedok. Nemusíte hľadať špecializované výrobky na pultoch obchodov, aby ste panvici vrátili jej pôvodný vzhľad a udržali ju dlho v prevádzke. V boji proti pripáleným zvyškom na spodnej strane panvice dokonale fungujú domáce metódy. Jedlá sóda, ktorú má v kuchynskej skrinke takmer každý, sa môže ukázať ako nepostrádateľná. Stačí zmiešať niekoľko polievkových lyžíc jedlej sódy s vodou a vytvoriť hustú pastu. Takúto pastu rozotrite na dno panvice a nechajte celú vec pôsobiť niekoľko desiatok minút. Po uplynutí tejto doby panvicu umyte – po nečistotách by na nej nemalo byť ani stopy.
V prípade odolnejších škvŕn a pripálenín je dobré zmiešať jedlú sódu s kuchynskou soľou a potom ňou posypať dno panvice. Potom naneste malé množstvo prostriedku na umývanie riadu. Celé to zakryte papierovou utierkou alebo vreckovkami. Nakoniec môžete papier ešte namočiť do octu. Po približne 30 minútach čakania odstráňte utierky a panvicu umyte. Takto získa svoj pôvodný vzhľad a bude ako priamo z obchodu. Pritom nezabudnite, že na čistenie hliníkových povrchov nepoužívajte sódu bikarbónu, pretože by mohla zmeniť ich farbu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento prípravok fungoval ako rozpúšťadlo. Mastnota z digestora sa uvoľní za 15 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.