24.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Cícer má toľko výhod pre zdravie nášho tela, že je ťažké spočítať ich všetky na prstoch. Popri jeho vlastnostiach sú tu aj jeho chuťové vlastnosti, pretože z týchto malých semienok môžete pripraviť mnoho jedál, a to nielen tých z Blízkeho východu. Pripraviť chutné jedlá z cíceru je triviálne, a ak k tomu pridáme fakt, že je jednoducho zdravý, určite si nájde cestu do našich domácností častejšie.
Nepoznáte cícer? Je čas ho spoznať
Drobné svetlohnedé guľôčky, ktoré z diaľky môžu vyzerať ako obláčiky? Určite ide o cícer, ktorý je stálicou na pultoch väčšiny obchodov. Môžete si ho kúpiť suchý, ale aj varený, uložený v pohároch alebo konzervách: je jedno, s ktorým máte do činenia, pretože každý z nich si zaslúži vašu pozornosť. Je síce najznámejší ľuďom na Blízkom východe, ale výborne sa uplatní aj v našej domácej kuchyni: dôstojne nahradí iné strukoviny. Vďaka niekoľkým šikovným ťahom dokáže napodobniť aj naše staré dobré bravčové kotlety a netrénovaný hosť si rozdiel možno ani nevšimne.
Čo sa nachádza v cíceri?
Cícer je jednou z najzdravších strukovín a zoznam dôvodov, prečo ho jesť, obsahuje niekoľko významných položiek. Čo nájdete v cíceri? Je čas to zistiť:
- bielkoviny – základný stavebný prvok tela, ako aj katalyzátor mnohých procesov prebiehajúcich v tele,
- vláknina – „balzam na črevá“, stimuluje trávenie, poskytuje pocit sýtosti, podporuje imunitu,
- vitamíny – najviac vitamínov skupiny B (zodpovedných za správne fungovanie organizmu), ale je aj pokladnicou vitamínu K (zabraňuje krvácaniu),
- minerálne látky – draslík (podporuje srdce), železo (zabraňuje anémii), vápnik (buduje kosti a zuby) sú nevyhnutné pre dobré zdravie.
A to nie je všetko! Ukázalo sa, že cícer sa vyznačuje nízkym glykemickým indexom (GI=30), čo je ideálne nielen pre ľudí, ktorí dbajú o svoju hmotnosť, ale aj pre diabetikov, pretože potom sa ľahšie krotia tzv. cukrové výkyvy v tele. Kto by teda mal siahnuť po cíceri? Určite tzv. kardiaci, ľudia s vysokým krvným tlakom a diabetici, ale aj všetci, ktorí nemajú s konzumáciou strukovín problémy.
Ako pripravujete cícer? Tu je návod
Ak sa vám podarilo získať cícer už uvarený, najnáročnejšie obdobie máte za sebou. Ak je cícer suchý, je potrebné ho predtým na niekoľko hodín namočiť do studenej vody. Stojí za to vedieť, že cícer veľmi napučiava, preto si vopred pripravte veľký hrniec. Keď sa cícer vykúpe, stačí ho opláchnuť a uvariť v novej vode do mäkka. Tento proces zvyčajne trvá približne hodinu, ale môžete ho urýchliť pridaním trochy jedlej sódy do vody.
Ako používať cícer? Obmedzuje nás len naša fantázia!
Máte už cícer uvarený? Je čas pustiť sa do práce a popustiť uzdu svojej kulinárskej fantázii. Čo všetko môžete pripraviť z cíceru? V podstate všetko, čo sa dá pripraviť z iných strukovín! Môžete si ho napríklad pripraviť na brestónsky spôsob, pridať ho do polievok alebo pripraviť stredomorskú klasiku, ako je falafel alebo hummus – dokonalá nátierka na chlieb. Ak chcete svoje varenie trochu spestriť, ale ťažko sa lúčite s klasickými jedlami, z cíceru môžete pripraviť rezne! Stačí ho rozmixovať, pridať múku a korenie, potom vymiesiť na pevnú hmotu, ktorú stačí len vytvarovať a vyprážať.
Hostia nečakane zaklopú na dvere a v špajzi nie je žiadne občerstvenie? Uvarenú cícerovú kašu jednoducho obaľte v obľúbenom korení, pridajte olivový olej, rozložte na plech a upečte. Za tucet minút máme zdravé a chrumkavé občerstvenie. Nie je to jednoduché?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Potravinové poklady plné vlákniny. Ich prítomnosť na tanieri rýchlo obšťastní vaše črevá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.