25.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Beer).
K pripáleniu môže dôjsť nielen na vnútornom povrchu panvice v dôsledku kulinárskeho nešťastia. Panvica, ktorá je z vonkajšej strany zadymená, nielenže nevyzerá dobre, ale môže spôsobiť aj nepríjemný zápach a skrátiť životnosť sporáka. Našťastie sa s týmto problémom dá ľahko vysporiadať vďaka domácim prostriedkom. Čistenie panvice zospodu nemusí byť nepríjemné.
Ako čistíte panvicu zvonku? Neodkladajte
Odkiaľ pochádzajú nečistoty na vonkajšej strane panvice? Môže to byť dôsledok nepozornosti kuchára alebo postavenia panvice na špinavý horák. Zvyšky jedla a tuku sa ľahko uvoľňujú z vnútorného povlaku a pri pôsobení tepla sa rýchlo prilepia na panvicu. Pri opätovnom položení na sporák sa nečistoty stále viac a viac usadzujú a zapĺňajú kuchyňu dusivým zápachom.
Ako čistíte panvicu zospodu? Hneď ako vychladne, umyte ju teplou vodou a prostriedkom na umývanie riadu. Je to najjednoduchší spôsob, ako zabrániť hrubej vrstve špiny, mastnoty a pripáleniu. Nie vždy sa však ukáže ako dostatočná. Siahnite po domácich prostriedkoch na vyčistenie panvice, aby vyzerala opäť ako nová.
Čistenie pripálenín pomocou sódy bikarbóny
Čím umývate panvicu, aby ste sa zbavili pripálenín, ale zároveň nepoužívali silné, dráždivé čistiace prostriedky? Pravdepodobne máte v kuchynskej skrinke účinný prostriedok. Tu je ďalšie použitie jedlej sódy na čistenie.
Alkalická reakcia zaručuje, že výrobok zostane nemilosrdný k odolným nečistotám. Ako vyčistiť panvicu pomocou jedlej sódy? Domáci spôsob spočíva v tom, že z nej vyrobíte pastu. Stačí ju zmiešať s vodou v takom pomere, aby vznikla hustá pasta. Naneste ju na znečistené dno panvice a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
Po uplynutí tohto času panvicu utrite kuchynskou špongiou a nakoniec ju umyte vodou s tekutinou. Okamžite zistíte, že dno panvice je čisté.
Opatrenie pre špeciálne úlohy
Panvica je veľmi znečistená a vykazuje známky opakovaného pripálenia? Účinok jedlej sódy na nečistoty možno ľahko zvýšiť. Do uvedeného receptu na pastu zahrňte prídavok kuchynskej soli. Vďaka tomu získa výrobok drhnúci účinok.
Ak sa však obávate poškriabania spodnej strany panvice, postupujte inak. Dokončite domácu metódu čistenia dna panvice pomocou peroxidu vodíka. Zmiešajte ¼ tekutiny so šiestimi čajovými lyžičkami jedlej sódy. Vzniknutou pastou rovnomerne potrite celý povrch a nechajte ju pôsobiť 15 – 20 minút. S potešením zistíte, že nečistoty sa odstraňujú bez námahy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.