25.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz).
Jablkový koláč je najobľúbenejší jesenný koláč. Aspoň raz za sezónu ho pripravuje každý z nás. Ak však chcete trochu zmeniť jeho chuť, oplatí sa pridať jednu ingredienciu. Vďaka nej si tento recept bude pýtať každý.

Jablkový koláč je koláč, ktorý netreba predstavovať. Pozná ho takmer každý a na našich stoloch sa vyskytuje veľmi často. Aj keď každý má určite svoj obľúbený recept, radi by sme vám ho navrhli trochu upraviť. Stačí jedna ingrediencia a dosiahnete výsledok, ktorý je chutnejší ako ten z najlepšej cukrárne.
Jablkový koláč s mandľami môže byť pre niektorých cukrárskou novinkou. Tento prídavok v cestíčku, ako aj v poleve, je však hitom. Celku dodáva mimoriadnu chuť a charakter. Výborne sa kombinuje s charakteristickou chuťou škorice a ľahkého ovocia.
Recept na jablkovo-mandľový koláč
Ingrediencie:
- 4 veľké jablká
- 120 g pšeničnej múky
- 120 g mletých mandlí
- 180 g jemného cukru
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 4 vajcia
- 120 ml oleja
- 200 ml mlieka
- lyžička škorice
Ingrediencie na polevu:
- 150 g masla
- 150 g jemného cukru
- vajce
- jeden žĺtok
- 2 PL rumu
- 30 g mandľových vločiek
Spôsob prípravy:
- Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na stredne veľké kocky. Ovocie vložte do misy a spojte ho s lyžicou jemného cukru a škorice. Plech na pečenie vymastíme trochou masla a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 170 °C.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme mleté mandle, ako aj prášok do pečiva, cukor a soľ. Jemne premiešajte, potom zašľahajte vajcia a prilejte olej a mlieko. Prísady miesime, kým nie je zmes hladká a bez hrudiek.
- Pripravené cesto dajte na celý plech a popichajte ho vidličkou. Na vrch rovnomerne poukladajte kúsky jabĺk. Cesto vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút.
- Počas pečenia si pripravte polevu. Maslo vložte do hrnca a zohrejte ho na miernom ohni. Pridajte doň cukor, vajce, žĺtok a rum. Intenzívne miešajte, aby sa spojili. Na samom konci pridajte mandľové vločky a opäť premiešajte.
- Keď je koláč upečený, vyberte ho z rúry a potrite pripravenou polevou. Rozotrite ju po celej ploche jablkového koláča. Vráťte do rúry a pečte približne 10 – 15 minút. Po vychladnutí je koláč pripravený na podávanie. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento turecký dezert zmizne rýchlejšie ako jablkový koláč. Urobte dvojitú dávku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.