26.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (shutterstock/New Africa).
Jeseň je ideálny čas na zaradenie teplých a výživných polievok do jedálnička. Sú to jedlá, ktoré nás rýchlo zahrejú a na ich prípravu nepotrebujeme veľa času. Podceňovanou polievkou so skvelou chuťou je zelerová polievka, ktorá je rýchla na prípravu a zamiluje si ju celá rodina. Zistite, ako ju pripraviť.
Chladné počasie, dážď a dokonca aj príchod snehu nás núti zahriať sa jedlom, ktoré jeme. Vďaka nemu nielen že sa zahrejeme, ale postaráme sa aj o svoju imunitu. Odporúčame vám, ako si pripraviť chutnú a zdravú zelerovú polievku.
Prečo jesť polievky na jeseň a v zime? Majú mnoho výhod
Polievky sa odporúčajú najmä v nadchádzajúcich mesiacoch, keď sme vystavení chladu a mnohým prechladnutiam a infekciám. Okrem toho nízke teploty a dážď účinne oslabujú imunitný systém, takže tanier teplej polievky je skvelý nápad, ako zahriať naše prechladnuté telo.
Jednou porciou takéhoto pokrmu môžeme výrazne zvýšiť telesnú teplotu a stimulovať krvný obeh. Okrem toho je vhodné pridať do jedla cibuľu a cesnak, ktoré tiež podporia našu imunitu.
Okrem toho je polievka aj výborným spôsobom, ako doplniť tekutiny v našom tele, a ako všetci vieme, prijímať dostatok vody je ťažšie ako v lete, keď sme neustále smädní. Preto sa oplatí konzumovať polievky, ktoré pre nás môžu byť aj zdrojom tekutín.
Okrem toho polievky poskytujú mnoho cenných živín a minerálov, ako je fosfor, vápnik alebo draslík, ako aj vitamíny a vlákninu, ktorá reguluje trávenie.
Ako pripraviť chutnú zelerovú polievku? Tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly
Chutná zelerová polievka je často podceňované obedové jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj veľmi výživné. Môžete ju kombinovať aj s inou zeleninou a vytvoriť tak naozaj dobré jedlo, ktoré nám tak chutí, že si ho zopakujeme každých pár dní.
Tu sú potrebné ingrediencie na jej prípravu:
- 800 g stonkového zeleru
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l vývaru
- kúsok póru
- kúsok koreňa zeleru
- 200 ml 18% smotany
- petržlenová vňať
- olivový olej
- pol čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- pol čajovej lyžičky sušenej majoránky
- soľ
- korenie
Príprava tejto chutnej polievky nám zaberie len pol hodiny. Všetko, čo musíte urobiť, je:
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na dne hrnca rozohrejte olej, pridajte cibuľu a restujte ju, kým nezhnedne.
- Pór a stonkový zeler nakrájame nadrobno, koreň zeleru ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Zeleninu pridajte k cibuli spolu s cesnakom. Všetko spolu premiešajte, dochuťte soľou a korením a orestujte. Potom prilejte vývar a varte približne 20 minút.
- Po uplynutí tejto doby nalejeme do misky naberačku vývaru a spojíme ho so smotanou. Opäť pridáme do hrnca a prisypeme zvyšné korenie. Všetko spolu premiešame, potom polievku odstavíme z hrnca a rozmixujeme ju mixérom do hladka.
- Polievku podávajte horúcu s prílohou z pufovaného hrášku, krutónov alebo bagety.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto polievka vás ohromí. Je výborná, ale pozor na jednu prísadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.