26.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lisic).
Správne skladovanie potravín môže zabrániť tomu, aby sa naše zásoby pokazili a zhnili. Môže tiež predĺžiť čerstvosť ovocia a zeleniny. Ako zabrániť klíčeniu zemiakov? Máme na to osvedčený spôsob.
Vo väčšine špajzov sa nachádza naša obľúbená zelenina – zemiaky. Konzumujeme ich vo veľkom v rôznych variantoch. Niektorí si vyberajú tradičné varené zemiaky, iní sa prikláňajú k pečeným. Ďalší ich pravidelne pridávajú do polievok alebo zeleninových šalátov. Na to, aby zemiaky dlho vydržali, je potrebné ich skladovať v správnych podmienkach.
Účinný trik na zemiaky. Stačí jedna vec a nebudú klíčiť
Málokomu sa stane, že by rád jedol zemiaky s klíčkami. Niektorí tvrdia, že v takejto podobe už nie je zelenina vhodná na konzumáciu, ale väčšina ľudí klíčky jednoducho odreže. Dá sa klíčenie zastaviť? Áno, len musíte zemiaky správne skladovať. Okrem toho existuje osvedčený trik, ktorý sa používa už celé generácie. Zabrániť klíčeniu zemiakov je triviálne. Stačí, ak medzi ne vložíte jablko alebo hrsť žaluďov či gaštanov. Jablká produkujú látku nazývanú etylén, ktorá pomáha zemiakom zostať čerstvé a pevné.
Ako skladujete zemiaky? Mnoho ľudí to robí nesprávne
Zemiaky by sa mali skladovať na tmavom, chladnom a nie veľmi vlhkom mieste. Optimálna teplota na ich skladovanie je približne 14 až 16 stupňov Celzia. Chladnička preto nie je tým správnym miestom pre zemiaky. Príliš chladné podmienky môžu viesť k tomu, že sa škrob v zemiakoch premení na cukor. Naopak, príliš vysoká teplota spôsobí predčasné klíčenie zemiakov.
Ak ich chcete uchovať čerstvé čo najdlhšie, neukladajte ich do krabíc alebo plastových sieťok, ale do papierových vreciek umiestnených v pivnici, garáži alebo špajzi. Zemiaky by mali mať prístup vzduchu. Nezabúdajte však, že v ich blízkosti nesmie byť cibuľa – výrazne urýchľuje dozrievanie a klíčenie. Ak zelenine zabezpečíme vhodné podmienky, budeme ju môcť bez obáv konzumovať aj niekoľko týždňov po zakúpení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajky bez chuti? Všetko kvôli jednej chybe. Slováci ju masovo robia po nákupe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.