27.11.2027 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CGissemann).
Čo všetko sa dá vyrobiť z cottage cheese? Najčastejšie ho pridávame do sendvičov alebo šalátov, ale ponúka oveľa viac kulinárskych možností. Navrhujeme, aké teplé jedlá môžete z neho pripraviť a čo poskytuje jeho konzumácia.
Cottage cheese je jedným z tých produktov, ktoré máme vždy v chladničke. A to je veľmi dobré, pretože je to mimoriadne zdravá voľba. Poskytuje viac bielkovín ako mlieko, ale tí, ktorí si myslia, že je bohatým zdrojom vápnika, sa mýlia. Táto zložka sa z cottage cheese vyplavuje počas výrobného procesu. To však nič nemení na tom, že tento lacný syr je skvelou zložkou každodennej stravy.
Prečo jesť cottage cheese?
Cottage cheese sa žartom nazýva „biele šialenstvo“. Je to zmes tvarohu so sladkou smotanou a pridanou soľou. Je ideálny pre ľudí, ktorí nemajú radi kyslé mliečne výrobky. Lacný a bežne dostupný cottage cheese sa oplatí jesť nielen pre jeho chuť. Obsahuje veľa bielkovín, tuku, vápnika, ako aj vitamínu A a kyseliny listovej. Má tiež viac fosforu ako jogurt alebo tvaroh.
Vďaka tomuto obsahu cottage cheese pomáha metabolizmu. Pomer bielkovín ku kalóriám je veľmi priaznivý, zatiaľ čo kyselina listová a ďalšie vitamíny skupiny B podporujú nervový systém. Ocenia ho najmä fyzicky aktívni ľudia, pretože umožňuje telu rýchlo dodať bielkoviny.
Kedy jesť cottage cheese – záleží na čase počas dňa?
Tvaroh môžete jesť bez obmedzenia dennej doby. Ráno vám dodá energiu a je vhodný ako zdravá desiata počas dňa. Nič nenamieta ani proti konzumácii tvarohu večer. Na jednej strane je diétny a na druhej strane obsahuje veľa bielkovín. Tie zabezpečia, že pocit sýtosti pretrvá veľmi dlho po jeho konzumácii a v noci vás určite nebude budiť hlad.
Samozrejme, veľa závisí aj od toho, čo do pridáte do cottage cheese. Ľudia s tráviacimi problémami by sa mali večer vyhnúť pridávaniu orechov, cibule alebo cesnaku.
Výživové hodnoty cottage cheese – koľko má kalórií?
Cottage cheese nemá veľa kalórií, na 100 g pripadá len 97 kcal. To je veľmi málo vzhľadom na množstvo bielkovín, ktoré nám tento výrobok poskytuje. Keďže tvaroh podporuje metabolizmus, odporúča sa pre ľudí na diéte. Má nízky glykemický index a živiny, ktoré obsahuje, sa do tela uvoľňujú pomaly. Pri jeho konzumácii preto nehrozí prudký nárast inzulínu. Vďaka tomu je ideálny pre ľudí s cukrovkou.
S čím jesť cottage cheese?
Tento výrobok sa často konzumuje ako samostatné jedlo alebo na sendvičoch. Cottage cheese sa však dobre hodí aj do šalátov so sezónnou zeleninou. Hodí sa k:
- paradajkám
- uhorkám
- cibule
- cesnaku
- pažítke
- reďkovke
Chuť cottage cheese je úplne iná, keď sa pridajú orechy a sušené ovocie. Môže to byť aj čerstvé ovocie, v takom prípade získa charakter dezertu.
Cottage cheese sa môže rozomlieť a použiť ako tvaroh. Výborne sa hodí aj na výrobu paštét. Tu sa dobre hodí v kombinácii s údenou rybou, tuniakom, vajíčkami a avokádom. Všetko závisí od fantázie kuchára.
Čo môžete pripraviť z cottage cheese? Nielen sendviče
Použitie cottage cheese v sendvičoch, nátierkach a šalátoch je dobre známe. Prekvapením však môže byť, že tento výrobok sa výborne hodí aj do teplých jedál. Dajú sa z neho pripraviť placky, koláče a dokonca aj rezne. Na inšpiráciu vám prinášame niekoľko receptov, čo všetko sa dá pripraviť z cottage cheese.
Syrové vidiecke placky:
Ingrediencie:
- balenie ckttage cheese
- 2 vajcia
- pol šálky múky
- po jednej čajovej lyžičke prášku do pečiva a vanilkového cukru
Príprava:
- Najprv v miske zľahka vyšľaháme vajcia s cukrom, potom pridáme ostatné prísady a premiešame lyžicou.
- Smažte na panvici na rozpálenom oleji, kým nezhnednú.
- Podávame s cukrom a škoricou, so smotanou alebo džemom alebo so sezónnym ovocím.
Bezmäsité rezne:
Ingrediencie:
- balenie cottage cheese
- pol kilogramu zemiakov
- vajce
- cibuľa
- lyžica zemiakového škrobu
- strúhanka a petržlenová vňať
- paprika
- soľ a korenie
Príprava:
- Zemiaky ošúpeme, uvaríme a prelisujeme, pridáme k nim nakrájanú cibuľu a premiešame.
- Rozšľaháme vajce a scedený cottage cheese, premiešame a podľa chuti okoreníme.
- Vytvarujeme rezne, obalíme ich v strúhanke a vyprážame na oleji do zhnednutia.
- Smotanu, ktorá zostane po scedení tvarohu, môžete použiť na prípravu dipu.
Cottage cheese s makom
Ingrediencie:
- balenie cottage cheese
- 2 vajcia
- štvrť pohára hustého jogurtu
- 2 lyžice ovsených vločiek
- 3 lyžice cukru
- 7 polievkových lyžíc maku
Príprava:
- Všetky ingrediencie okrem maku rozmixujte v mixéri, mak pridajte na konci a premiešajte lyžicou.
- Zmes nalejte do formy a pečte pol hodiny pri 180 °C.
- Koláč môžete poliať džemom, preliať čokoládovou zmesou alebo posypať malinami a práškovým cukrom.
- Podávajte ihneď po upečení alebo po vychladnutí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dieťa som ho pila každý deň, teraz ho pridávam do palaciniek namiesto mlieka. Palacinky sú mäkké
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.