27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova).
Bábovka je najklasickejší koláč, aký si môžete predstaviť. Pripravuje sa na Vianoce aj na Veľkú noc. Zvyčajne sa pripravuje v klasickej verzii alebo s pridaním ovocných výťažkov. Tentoraz sa však oplatí do nej hodiť niečo iné. Prísada, o ktorej je reč, sa dnes dá kúpiť v každom obchode.
Keď sa u nás doma začalo hovoriť o príprave bábovky, prvá myšlienka smerovala k vanilkovej a citrónovej príchuti. Zvyčajne sa piekli práve tieto dva varianty a všetci si na ne zvykli. Nedávno som však dostala recept od kamarátky, ktorá ich robí úplne inak. To, čo dáva do cesta, ma úplne zaskočilo.
Urobiť dobrý a nadýchanú bábovku môže byť pre niekoho celkom problém. S týmto receptom to však bude triviálne jednoduché. A ak k nej pridáte tieto doplnky, zaručujem vám, že bude vynikajúca. Moja priateľka mi prezradila, že do pečiva pridáva pomarančovú kôru a čerstvé brusnice. Vďaka tomu je bábovka chutnejšia a zaujímavejšia.
Pomarančovo a brusnicová bábovka recept
Zloženie
- 750 g celozrnnej múky,
- 250 g mäkkého masla,
- 2 šálky cukru,
- 4 vajcia,
- čajová lyžička vanilkového extraktu,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- pol čajovej lyžičky soli,
- pohár prírodného jogurtu,
- nastrúhaná kôra z dvoch pomarančov,
- pohár čerstvých brusníc.
Prísady na polevu
- pohár práškového cukru,
- šťava z jedného pomaranča.
Spôsob prípravy
- Maslo vložte do väčšej misy a pridajte cukor. Mixérom na vysokých otáčkach šľahajte prísady, kým nie sú nadýchané. Potom po jednom zašľahajte vajcia a prilejte vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
- Do samostatnej misy preosejeme celozrnnú múku a pridáme prášok do pečiva a soľ. Postupne, za stáleho miešania, pridávajte suché prísady striedavo s prírodným jogurtom. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Do cesta pridáme umyté a osušené brusnice a pomarančovú kôru. Prísady jemne premiešajte.
- Zmes nalejte do maslom vymastenej formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 60 minút, kým sa vo forme nevytvorí bábovka
- Kým sa bábovka pečie, pripravte si polevu. Práškový cukor prepasírujte cez sito a pridajte pomarančovú šťavu. Intenzívne premiešajte a nalejte na vychladnutú bábovku. Pred podávaním ozdobte vrch bábovky kúskami pomaranča.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vyskúšajte bábovku podľa Ivany Gáborík
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.