27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Herceg Andras).
Chuť detstva, najlepšie spomienky. Výnimočnú vôňu jablkového koláča milujú mnohí z nás. Dnes vám ponúkame jeho úplne inú verziu. V tomto lahodnom koláči plnom jabĺk nie je vôbec žiadne maslo. Vďaka tomuto receptu si budete na lahodnom jablkovom koláči pochutnávať už za 1,5 hodiny. Poďte sa pustiť do práce!
Ingrediencie na cesto:
- 2 1/2 šálky hladkej múky (nezabudnite ju preosiať)
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky rastlinného oleja
Ingrediencie na plnku:
- 3/4 šálky cukru
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 1/4 čajovej lyžičky škorice
- 1/8 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1,3 kg jabĺk nakrájaných na plátky hrubé 3/4 palca
Príprava koláča
Cesto:
- Predhrejte rúru na 200 °C
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ
- Mlieko a olej zároveň zmiešajte a vidličkou spojte so zmesou múky, cukru a soli
- Uhnetieme cesto a vytvoríme guľu
- Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu zabaľte do papiera a druhú rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech aj cesto vložte do chladničky, kým pripravíte plnku
Plnka:
- Vo veľkej miske zmiešajte cukor, múku a korenie
- Do tejto zmesi vmiešajte jablká a vložte ich do vopred pripraveného plechu
- Prikryte druhou polovicou cesta. Môžete z neho nakrájať plátky, môžete ho rozvaľkať na placku, máte úplne voľnú ruku
- Vrchnú časť potrite mliekom a posypte cukrom, pričom sa vyhnite okrajom cesta
- Do vrchnej vrstvy cesta urobte nožom asi 10 dier, aby sa uvoľnila para
- Plech môžete dodatočne vystlať, ak by jablká vytekali
- Pečte 50-55 minút, kým koláč nie je zlatistý. Nechajte úplne vychladnúť (približne 3 hodiny)
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrsť tejto prísady zmení chuť klasického jablkového koláča. Babička ho vyskúša a je nadšená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.