28.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Kombinácia kapusty a mletého mäsa je veľmi obľúbená. Predovšetkým sa z nej pripravujú chutné plnené kapustové závitky, ktoré majú v srdci každého človeka osobitné miesto. Môžete si tiež pripraviť plnenú kapustovú polievku, ktorá je rovnako chutná. Tentoraz sa však rozhodneme pre niečo iné. Toto je dokonalý príklad večere, ktorá nám vydrží niekoľko dní.
V našej kultúre nájdeme veľa sýtych jedál, ktoré chutia šialene. Teraz, keď je za oknami chladnejšie, hľadáme práve také jedlá, ktoré nás ľahko zasýtia a zároveň sú chutné a zahrejú. Jedným z takýchto príkladov je kombinácia kapusty a mletého mäsa, ale nenechajte sa oklamať, toto nie sú klasické plnené kapustové závitky.
V tejto verzii môže byť kombinácia týchto zložiek veľmi prekvapujúca. Ich kombináciou totiž vytvoríte nákyp, ktorý okrem týchto produktov obsahuje ryžu, zeleninu a žltý syr. Pečenie v rúre zaručuje tú najlepšiu večeru.
Recept na kapustu plnenú mletým mäsom
Ingrediencie
- hlávka bielej kapusty,
- 700 g mletého mäsa,
- 400 g bielej ryže,
- 2 cibule,
- 2 mrkvy,
- čajová lyžička granulovaného cesnaku,
- 250 g žltého syra nakrájaného na kocky,
- zväzok petržlenovej vňate,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy
- Listy opatrne oddeľte od stoniek a vložte ich do hrnca s vriacou vodou. Varte ich približne 10 minút. Po uvarení ich ochlaďte a odrežte tvrdšie časti.
- Kým sa listy varia, nasekajte petržlenovú vňať a tiež ošúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu. Mrkvu ošúpte a nastrúhajte najemno.
- Na panvici rozohrejte tuk a keď sa zohreje, pridajte cibuľu a mrkvu a zeleninu varte asi 8 minút.
- Do misy pridajte mleté mäso a surovú ryžu. Pridajte orestovanú zeleninu, petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a korenie. Dôkladne premiešajte, kým sa úplne nespojí.
- Plech na pečenie vymastite olejom a naaranžujte naň prvú vrstvu kapusty. Na listy navrstvite 1/3 mäsovej zmesi a postup vrstvenia opakujte až do vyčerpania všetkých surovín. Poslednú vrstvu by mali tvoriť kapustné listy.
- Misu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 – 40 minút.
- Po upečení podávajte s kyslou smotanou alebo hubovou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Soľ od oka? Nič z toho. Držte sa pravidla „lyžice“ a vaša kyslá kapusta bude neskutočne chutná.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.