28.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FOOKPHOTO.COM).
Na ochutnanie tejto známej americkej špeciality nemusíte chodiť do zahraničia. Newyorský cheesecake si môžete ľahko pripraviť v pohodlí domova. Dezert podľa nášho receptu je zamatovo hladký, krémový a lahodný. Presvedčte sa sami.
V našej krajine nie je núdza o milovníkov cheesecaku. Niektorí uprednostňujú dezert v jeho tradičnej podobe (so sultánkami alebo bez nich), iní sa prikláňajú skôr k cheesecaku s rosou. V zahraničí, najmä v ďalekom zámorí, kraľuje newyorský cheesecake alebo newyorský tvarohový koláč. Je výnimočne krémový, zamatovo hladký a dokonale vlhký.
Jednoduchý recept na najlepší dezert v americkom štýle. Newyorský cheesecake je dokonale krémový a zamatový
Ten, kto povedal, že cheesecake sa má pripravovať len na jeden spôsob, zrejme nikdy neochutnal túto americkú špecialitu. Newyorský cheesecake je ideálny ako popoludňajšie občerstvenie alebo dezert pre hostí. Jeho príprava je jednoduchá, rýchla a zábavná – presne tak, ako by sa mali piecť lahodné koláče.
Ingrediencie na tvarohovú zmes:
- 900 g syra Philadelphia cream cheese
- 250 g jemného cukru
- 200 ml 18 % smotany
- 3 vajcia + 1 žĺtok
- 30 g pšeničnej múky
- kôra z celého citróna
- 2 lyžičky vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Ingrediencie na korpus:
- 150 g sušienok
- 50 g rozpusteného masla
Ingrediencie na polevu:
- 150 ml 18 % krému
- 40 g práškového cukru
Newyorský cheesecake s príchuťou citróna. Postup prípravy
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, preto sa pokúste vybrať syr, vajcia a smotanu o niečo skôr. Syr, cukor, smotanu, vajcia, žĺtok, múku, nastrúhaný citrón, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt vložte do misy mixéra a vymiešajte na hladkú hmotu bez hrudiek. Mixujte len dovtedy, kým sa prísady nespoja, inak tvarohová zmes pretečie. Krátkym mixovaním vyjde cheesecake kompaktný, „ťažký“ a rovnomerný.
Teraz sa pustite do prípravy sušienkového základu. Sušienky rozdrvte spolu s maslom alebo ich vložte do kuchynského robota, ktorý to urobí za vás. Výsledná zmes by mala mať konzistenciu vlhkého, veľmi jemného piesku. Nasypte ju do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Uistite sa, že je dno rovnomerné a „zapracované“ do dna formy. Nakoniec vložte tortovú formu na pol hodiny do chladničky.
Po uplynutí tohto času dajte tvarohovú zmes na sušienkovo-máslové dno a zarovnajte povrch. Tortovú formu dvakrát zabaľte alobalom a vložte ju do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Po 10 minútach pečenia znížte teplotu na 110 stupňov a pečte ďalších 45 – 50 minút. Hotový cheesecake vyberte a nechajte vychladnúť. V poslednom kroku zmiešajte smotanu s práškovým cukrom a nalejte ju na vrch dezertu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Neobvyklá prísada do cheesecaku. Vychádza jemný a nadýchaný ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.