28.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ArtCookStudio).
Na vianočnom stole sa každoročne objavujú jedlá a pečivo, ktorými nás chcú hostitelia potešiť. Väčšinu z nich poznáme už od detstva a ich chuť sa vôbec nemení. Jedným z takýchto zákuskov je makový koláč. Jeho príprava je veľmi pracná, čo chceme týmto receptom zmeniť. Táto verzia si nevyžaduje žiadne obaľovanie ani pečenie.
Makový koláč je klasický koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole. Zvyčajne sa podáva v zabalenej forme, ktorá sa s týmto pečivom spája najviac. Jeho príprava je časovo náročná, ale poznáme spôsob, ako ušetriť čas. Stačí odstrániť dva kroky, ktorými sú stočenie cukrárskej hmoty a pečenie.
Makovník bez balenia a pečenia je ideálne pečenie, keď si nemôžeme dovoliť dlho stáť pri hrncoch. Ako vieme, sviatočné obdobie si vyžaduje veľa pozornosti a príprav. S týmto koláčom si môžeme všetko uľahčiť.
Recept na makový koláč bez pečenia
Ingrediencie:
- 400 ml mlieka
- 100 g masla
- 200 g sušienky
- 200 g mletého maku
- 1,5 šálky orechov
- balenie smotanového pudingu
- 3 PL amaretta
- 2 PL vanilkového extraktu
- lyžica medu
Ingrediencie na polevu:
- 100 g mliečnej čokolády
- 5 lyžíc mlieka
- 60 g masla
Spôsob prípravy:
- Stredne veľkú formu na pečenie vyložte potravinárskou fóliou. Na dno formy poukladajte piškóty.
- Orechy vložte do misky a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte 2 minúty odstáť a potom tekutinu sceďte. Pridajte amaretto a vanilkový extrakt a premiešajte.
- Teraz je čas pripraviť zmes. Do hrnca nalejte 300 ml mlieka. Potom nasypte mak a pridajte maslo. Prísady nechajte povariť, pričom občas premiešajte. Keď zmes začne hustnúť, pridajte orechy a med. Znova premiešajte, aby sa zmes spojila.
- Nalejte puding do pohára a prilejte zvyšok mlieka. Rázne premiešajte, aby ste sa zbavili hrudiek, a nalejte do makovej zmesi.
- Zmes nalejte do formy s piškótami. Pomocou stierky vyrovnajte vrch a nechajte vychladnúť.
- Kým koláč chladne, postarajte sa o polevu. Čokoládu a maslo rozpustite vo vodnom kúpeli za stáleho miešania a prilejte mlieko. Vrch torty polejeme pripraveným krémom a necháme stuhnúť. Potom ho uložte do chladničky. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmena jednej prísady v jablkovom koláči dokáže zázraky. Mňam!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.