30.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vasanty).
Adventný chlebík je chlebom len podľa názvu, rovnako ako napríklad banánový chlebík. V skutočnosti je to chutný koláč, ktorý trochu pripomína ovocný koláč. Najlepšie chutí koncom jesene a v zime a spôsob jeho prípravy je triviálny. Nesmiete však zabudnúť na prídavky – je ich veľa.
Adventný chlebík je mäkký a sladký koláč s množstvom dobrôt vo vnútri. Recept je triviálny, ale musíte mať po ruke pomerne veľa surovín. Medzi najdôležitejšie patria jablká, ale nemenej dôležité sú aj sultánky, iné sušené ovocie a, samozrejme, orechy a korenie. Takýto koláč zmizne zo stola v okamihu a veľmi spríjemní čakanie na Vianoce. Len pozor – adventný chlebík je taký chutný, že sa pripravte na to, že jedenkrát nestačí – budete ho robiť oveľa častejšie.
Adventný chlebík – recept na koláč s množstvom prekvapení
Ingrediencie:
- 350 g pšeničnej múky
- 1 PL prášku do pečiva
- 140 g cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- približne. 500 g jabĺk
- veľká hrsť sultánok
- hrsť nasekaných orechov, môže byť viac druhov
- cca. 3/4 šálky akejkoľvek zmesi sušeného ovocia
- plochá čajová lyžička škorice
- pol čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 3-4 mleté klinčeky
- lyžička medu
Spôsob prípravy:
- Začnite s jablkami. Ošúpte ich a nakrájajte alebo nastrúhajte. Vložte ich do misy. Pridajte nadrobno nasekané orechy (môžete ich rozdrviť aj pomocou kuchynského robota, ale nemeľte ich na prášok. Pridajte sultánky a sušené ovocie, ktoré tiež nasekajte.
- Do misy pridajte med a oba cukry a dôkladne premiešajte. Misku pevne zabaľte potravinovou fóliou a umiestnite na chladné miesto, napríklad do chladničky. Nechajte ju tam niekoľko hodín, najlepšie cez noc, aby sa prísady spojili a pustili zo seba vlhkosť.
- Na druhý deň pred pečením koláča zohrejte ingrediencie, ktoré sa chladili, na izbovú teplotu.
- Zmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte ju k ostatným prísadám. Dôkladne vymiesime cesto. Cesto rozdeľte na 2 časti a vložte ich do formičiek alebo tortovej formy v závislosti od ich veľkosti.
- Rúru predhrejte na 160 stupňov a pečte približne hodinu. Ak je však chlebík jeden, ale väčší, predĺžte čas pečenia asi o 15 minút.
Takýto koláč po upečení ozdobte glazúrou alebo bielou čokoládovou polevou. Vaši spolubývajúci vás budú pre tú chuť unavovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Žiadne pečenie ani balenie. Mama a stará mama budú nadšené, keď uvidia tento recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.