30.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SNeG17).
Grécky jogurt už nikoho neprekvapuje svojou prítomnosťou na pultoch obchodov a často sa dostáva na nákupný zoznam. Niektorí ľudia milujú jeho chuť a konzistenciu, ktorá je trochu odlišná od tej, ktorá je prítomná v bežnom jogurte, ale na rozdiel od jeho predlohy sa v ňom nachádzajú trochu iné látky: a práve vďaka nim má grécky jogurt toľko vlastností. Ak ste si lámali hlavu nad tým, čo je grécky jogurt a čo v ňom nájdete, je čas zistiť odpovede na tieto otázky.
Grécky jogurt: odkiaľ pochádza jeho názov?
Aké sú vlastnosti gréckeho jogurtu? Má hustú, krémovú konzistenciu a špecifickú, kyslastú chuť. Grécky jogurt má o niečo viac kalórií ako jeho typický náprotivok, ale vďaka výrobnému procesu má viac tuku a bielkovín. Ako sa grécky jogurt vyrába? Do mlieka sa pridávajú bakteriálne kultúry, ktoré spôsobujú fermentáciu. Po ukončení procesu sa však z jogurtu odsaje srvátka, ktorá ovplyvňuje vlastnosti výrobku. Z tohto dôvodu sa grécky jogurt nazýva aj scedený jogurt.
V obchodoch sa však častejšie stretávame s názvom „grécky jogurt“. Dôvody sú prinajmenšom dva: buď mierne odlišné výrobné postupy, alebo upozornenie, že výrobok nebol vyrobený v Grécku, aby nedošlo k zavádzaniu spotrebiteľov. Bez ohľadu na nuansy by sa grécky jogurt mal v našom jedálničku vyskytovať čo najčastejšie: tu sú dôvody.
Čo nájdete v gréckom jogurte?
Grécky jogurt je samozrejme nielen zdrojom tukov a bielkovín, ale obsahuje aj vitamíny skupiny B, najmä B2 a B12. Prvý z nich ovplyvňuje energetický metabolizmus organizmu a má priaznivý vplyv na zrak. Druhý reguluje tvorbu červených krviniek. Okrem toho je grécky jogurt aj zdrojom kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie nervového systému.
Je známe, že grécky jogurt je zdrojom vápnika, ale nielen jeho, pretože sú v ňom aj ďalšie látky, ktoré sú pre telo prospešné. Ktoré?
- Selén – tento prvok prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy, ale podporuje aj zdravie srdca a imunitu.
- Fosfor – ten zasa podporuje mineralizáciu kostí a zubov.
Úľava pre črevá: grécky jogurt má svoje opodstatnenie
Fermentované mliečne výrobky, medzi ktoré patrí aj grécky jogurt, sú zdrojom probiotických baktérií. Práve tie podporujú činnosť čriev: nielenže sú zodpovedné za správny priebeh tráviacich procesov, ale podporujú aj imunitu, čo je v období zvýšeného výskytu infekcií neoceniteľné. Treba pripomenúť aj zásluhu bielkovín, ktoré sú tiež prítomné v gréckom jogurte. Je nielen dôležitým zdrojom energie pre organizmus, ale aj tvorcom tkanív a katalyzátorom mnohých cenných procesov. Stojí za to vedieť, že grécky jogurt má približne 100 kcal a je veľmi sýty, takže môže byť skvelým produktom na prvé alebo druhé raňajky. Navyše má nízky glykemický index (GI: 12), takže je užitočný pre diabetikov a ľudí, ktorí sa starajú o svoju štíhlu postavu.
Ako jesť grécky jogurt?
Ako jesť grécky jogurt? Samozrejme, že môžete rovno z krabice, keď vás prepadne silný hlad. Jogurt však môže byť základom raňajok a jeho hodnoty sa zvýšia napríklad s ovocím alebo ovsenými vločkami, ktoré vášmu telu dodajú vlákninu. Grécky jogurt je skvelý aj do šalátov a do polievky a môže úspešne nahradiť majonézu, ktorá zvyšuje kalorickú hodnotu jedál.
Keďže sa pri výrobe odstraňuje srvátka, v gréckom jogurte môže byť prítomná laktóza. Ľudia, ktorí sú na ňu alergickí alebo trpia jej neznášanlivosťou, by preto mali k tomuto druhu mliečnych výrobkov pristupovať opatrne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pomôže vám jogurt schudnúť? Dokáže skrotiť „hormóny hladu“
Na črevá pôsobí ako metla. Je cenným prameňom zdravia na zimu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.