30.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/etorres).
Kuchyňa zo všetkých kútov sveta nás už viackrát prekvapila. Aj tentoraz môžete byť šokovaní. Je to vďaka polievke, ktorá je silným konkurentom baked beans. Jej chuť nepochybne obhajuje práve táto ingrediencia. Táto kombinácia je skutočne vynikajúca.
Španielska kuchyňa sa vyznačuje rozsiahlym používaním rôznych surovín. Nájdete v nej predovšetkým ryby a morské plody, ako aj rôzne druhy mäsa. Nemožno zabudnúť ani na zeleninu, ktorá v nej zohráva dôležitú úlohu. Najčastejšie sa k večeri pridávajú paradajky, cukety alebo dokonca hrášok. Dnes si predstavíme aj jedlo, ktoré oplýva tými najlepšími ingredienciami. Niektoré ingrediencie sme museli vymeniť za dostupnejšie náhrady, ale chuť sa neodchyľuje od originálu.
Španielska fazuľová polievka alebo fabada asturiana pochádza z malebnej Astúrie. Je to regionálne jedlo, ktorým sa toto miesto pýši. Má charakter hustej, veľmi hrejivej polievky a v jej vnútri sa nachádza veľa chutných ingrediencií. Predovšetkým tu môžete ochutnať fazuľu, chorizo a našu verziu čierneho pudingu, ktorý niektorí ľudia nemajú radi. Celé je to doplnené vývarom a nakrájanými paradajkami.
Recept na španielsku polievku fabada asturiana
Ingrediencie:
- 600 ml vývaru
- 500 g bielej fazule
- 2 údené klobásy chorizo
- 2 jaternice
- kúsok slaniny
- veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- čajová lyžička sladkej údenej papriky
- vetvička rozmarínu
- štipka muškátového orieška
- soľ
- korenie
Spôsob prípravy:
- Ak máte surovú fazuľu, namočte ju deň vopred do vody. Ak máte fazuľu z konzervy, vylejte z nej marinádu a prepláchnite ju.
- Slaninu nakrájajte na malé kúsky a pridajte do hrnca. Keď sa tuk vyškvarí, pridajte nakrájané chorizo a kúsky jaternice. Chvíľu všetko smažte a občas premiešajte, aby sa nič neprilepilo na dno.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno a pridajte k osmaženému mäsu. Po niekoľkých minútach prilejte paradajky z konzervy. Prísady tiež ochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom, rozmarínom a paprikou a premiešajte.
- Keď sa prebytočná voda z paradajok vyvarí, pridajte vývar a prihoďte fazuľu. Opäť premiešajte a všetko varte asi 20 minút.
- Hotovú polievku posypte petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým chlebom alebo krutónmi. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto zdravú polievku pripravujem niekoľkokrát týždenne. Moja rodina ju miluje
Táto polievka vás ohromí. Je výborná, ale pozor na jednu prísadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.