1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aleksandr talancev).
Priznajme si to – bez kapra sa nezaobíde žiadny Štedrý večer. Táto tradícia trvá už desaťročia a mnohí z nás si nevedia predstaviť, že by táto ryba mohla na štedrovečernom stole chýbať. Nemálo ľudí sa však na kapra nemôže ani len pozrieť, a to z jedného dôležitého dôvodu. Nanešťastie, kapor je sladkovodná ryba, ktorá žije na dne rybníkov, zvyčajne hospodárskych, a preto je jeho mäso slizké a mnohí ľudia ho jednoducho nemôžu vystáť. My však presne vieme, ako kapra „odbahniť“. Touto metódou bude kapor najchutnejší.
Tradičné jedlá sú základom vianočného stola, a hoci vianočné menu stále viac spestrujeme kapor nesmie chýbať. Mnohí ľudia sa však pri pomyslení na to, že by mali ochutnať túto rybu, zhrozia, hoci tradícia káže, že by ste mali ochutnať každé jedlo na stole, aby ste si zabezpečili šťastie. Niet divu – sú chvíle, keď kapor chutí nepríjemne ako „dno bahna“, ako raz povedal môj strýko. Je to tak najmä vtedy, keď sa chov vykonáva nevhodným spôsobom.
Čo sa dá urobiť, aby kapry nezapáchali bahnom?
Samozrejme, existuje niekoľko viac či menej osvedčených spôsobov, ako ryby zbaviť zápachu a pachuti bahna. Niektorí ho namáčajú v niekoľkých vodách. Iní zasa do vody so soľou (neodporúčam – mäso vyjde slané a stále je cítiť bahno). Iní obložia mäso kapra plátkami citróna alebo ho marinujú v aromatických bylinkách. Samozrejme, môžete to urobiť, ale tento spôsob nezaručuje, že kapor bude jemný a chutný.
Populárny spôsob je aj namáčanie mäsa do mlieka. Tu je teplejšie, ale stále to nie je najlepšia voľba. Moja babička vždy namáčala mäso do cmaru a pridávala niekoľko plátkov cibule. Misku s kaprom vyniesla na verandu, keďže pred Vianocami nebolo v chladničke miesto, a nechala ho tam 3-4 hodiny. Potom rybu scedila, jemne osolila a opäť nechala 2 hodiny v chlade. Potom usmažila najlepšieho kapra na svete.
Najlepší kapor na svete – moja babička ho vždy smažila rovnakým spôsobom
V starej liatinovej panvici moja babička rozohrievala dostatočné množstvo tuku. Pokiaľ si pamätám, bol to repkový olej v kombinácii s margarínom (je to už viac ako 20 rokov a niektoré detaily mi možno unikli). Každý kúsok ryby dôkladne obalila v múke, a keď bol tuk horúci, položila naň rybu. Rybu opekala z oboch strán na silnom ohni a potom ju preložila do liatinového hrnca s ťažkou pokrievkou. V ňom kapra dodatočne dusila do mäkka, pričom občas pridala trochu margarínu. Kapra takto pripravujem na Vianoce dodnes, ale našťastie mám teflónovú panvicu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak ho primiešate príliš skoro, môžete vývar hneď vyhodiť do koša. Polievka stratí všetku svoju chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.