2.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello).
Blíži sa čas, keď mnohí ľudia už pomaly začínajú plánovať, aké vianočné jedlá sa tento rok dostanú na ich stoly. Medzi nimi bude pravdepodobne aspoň jedno, na ktoré sa používa mak. Ako ho spariť a pripraviť tak, aby chutil skvele?
Makové semienka sú súčasťou mnohých sviatočných jedál. Okrem iného sa používa na prípravu náplní do koláčov alebo knedlí a musí sa s ním správne zaobchádzať, aby mal lahodnú chuť. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať zložité, v praxi to tak nie je. Namiesto kupovania hotovej makovej pasty si ju preto vyrobte sami. Svojou chuťou poteší viac ako tá z obchodu.
Prečo variť mak? Dodá mu to dokonalú chuť a štruktúru
Na prípravu lahodnej makovej náplne je potrebné mak spariť, aby bol jemnejší a lepšie rozomletý. Vďaka tomu mak získa nielen dokonalú štruktúru, ale odstráni sa aj jeho charakteristická horkosť. Tá nemá pozitívny vplyv na chuť pripravovaných dezertov a jedál, preto sa oplatí ingredienciu poriadne opariť. Okrem toho zrná získajú vlhkosť, vďaka ktorej bude hmota počas mletia hladká a jednotná. Na sparenie maku sa najčastejšie používa voda, ale na ďalšie zvýraznenie chuti sa môže použiť aj iná zložka.
Ako dlho treba variť mak pred mletím? Vďaka jednej zložke je chutný a jemný
Keď začnete variť mak, odporúčame použiť skôr mlieko ako vodu, ktorá dodá zmesi fantastickú chuť. Vďaka nemu bude zamatový, jemný a bez stopy horkosti. Ako dlho by ste mali variť mak pred jeho mletím? Ak chcete, aby bola zmes dokonalá a naozaj pevná a nerozpadala sa, musíte tomuto procesu venovať určitý čas. Mak nasypte do hrnca s teplým mliekom a varte 5 až rovných 10 minút. Po tomto čase stačí zakrytý hrniec nechať na teplom mieste približne 4 hodiny, aby nabobtnal.
Spárenie maku však nie je jediná vec, ktorú je potrebné urobiť. Keď mak dobre absorbuje mlieko a zmäkne, treba ho dôkladne rozomlieť, aby vznikla pevná, ale zamatová hmota. Preto by sa tento proces mal vykonať toľkokrát, koľkokrát je potrebné, a to pomocou najjemnejšieho sitka stroja, ktorý máte k dispozícii. Až keď je maková zmes hotová, môžete pridať svoje obľúbené prísady a vytvoriť fantastický makový koláč, knedle alebo ju pridať do rezancov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.