2.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Dzenina Lukac).
Belgické hranolky sú veľmi obľúbené. V súčasnosti ich podávajú nielen vo food truckoch, ale aj v najlepších reštauráciách. Hoci je veľmi bežné pripravovať si hranolky doma každý deň, nie každý vie, prečo sú belgické hranolky také výnimočné.
Belgické hranolky – čím sa líšia od klasických hranolčekov?
Belgické hranolčeky sa v posledných rokoch stali na našich stoloch rozhodne obľúbenejšími. Prečo? Belgické hranolky sú jedinečné najmä preto, že ich príprava sa už líši od prípravy bežných hranolčekov. Vďaka čomu sú belgické hranolky také chutné? Tajomstvo spočíva vo vyprážaní hranolčekov, ktoré sa musí vykonať až dvakrát a, čo je dôležité, pri rôznych teplotách. Vďaka tomu hotové hranolčeky nenasiaknu prebytočným tukom a budú mať zlatistý a chrumkavý povrch, zatiaľ čo stred zostane mäkký a bude sa vám rozplývať v ústach. Zaujímavé je, že podľa pôvodného belgického receptu by sa belgické hranolky mali smažiť výlučne na hovädzom loji, ale my môžeme úspešne použiť aj iné rastlinné oleje.
Belgické hranolky – recept na chutné občerstvenie. Urobíte ich raz a zabudnete na klasické hranolky.
Belgické hranolky čoraz častejšie nahrádzajú tradičné hranolky. Niet divu, pretože sú neuveriteľne chutné a navyše sa ľahko a rýchlo pripravujú. Tu je recept.
Ingrediencie: zemiaky, olej, voda, soľ a korenie podľa chuti.
Ako pripraviť belgické hranolky krok za krokom?
- Nakrájané zemiaky vložte na niekoľko minút do čerstvo prevarenej horúcej vody s lyžicou cukru.
- Vo fritéze prudko zohrejte olej (množstvo oleja závisí od množstva hranolčekov, ktoré chcete pripraviť – olej by ich mal úplne zakryť).
- Zemiaky vyberte z vody a dôkladne ich osušte papierovou utierkou. Zemiaky vložte do sitka alebo perforovanej vložky a ponorte ich do horúceho oleja.
- Počkajte, kým hranolčeky vyplávajú na povrch, a vyberte sitko so zemiakmi z tuku.
- Opäť počkáme niekoľko okamihov, kým sa tuk opäť zohreje.
- Teraz je čas na druhú fázu vyprážania – vložíme sitko so zemiakmi späť do hrnca s horúcim olejom a vyprážame hranolky dozlatista.
- Hotové hranolčeky preložíme na misu vystlanú papierovou utierkou. Hranolky podľa potreby osoľte a posypte korením alebo bylinkami.
Omáčka na belgické hranolky. Hranolky s ňou chutia neskutočne dobre!
Omáčka na belgické hranolky je triviálna na prípravu a je skvelým doplnkom. Objavte krátky recept na omáčku.
Ingrediencie: lyžica octu, stredne veľká cibuľa, soľ a korenie, 3 veľké lyžice kečupu, 5 veľkých lyžíc majonézy
Príprava:
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vložte ju do misky a pridajte ocot, aby sa z nej vytvorila šťava.
- Asi po 3 minútach pridáme majonézu, kečup a dôkladne premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Belgické hranolky kcal – chutné, ale kalorické jedlo. Koľko kalórií majú?
Belgické hranolky kcal: ukázalo sa, že hoci sú belgické hranolky neuveriteľne chutné, bohužiaľ patria medzi jedlá s pomerne veľkým množstvom kalórií. Jedna 150g porcia belgických hranolčekov obsahuje približne 450 – 500 kcal, čo je pomerne veľa. Ak patríte k ľuďom, ktorí si strážia svoju hmotnosť, dbajú na stravu a stravujú sa zdravo, stojí za to zvážiť, či sú belgické hranolky tým pravým jedlom pre vás. Môžeme ich nahradiť zdravším občerstvením, ako sú bataty alebo pečené zemiaky, ktoré majú podstatne menej kalórií.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uskladňujete zemiaky takto? To je veľká chyba. Každú chvíľu vyklíčia
Nazývajú ho „zdravší zemiak“. Pomáha chudnúť, znižuje hladinu cholesterolu, reguluje krvný tlak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.